Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 51    0

Timisoara ramane fara caldura, E.ON a oprit gazul pentru Colterm. Dominic Fritz anunta ca negocierile au esuat

gaz

Primarul Dominic Fritz a iesit in prima conferinta de presa dupa doua luni de pauza cu o veste trista pentru timisoreni. E.ON a oprit robinetul de gaz pentru Colterm, iar negocierile cu un nou furnizor au esuat. 56.000 de locuinte, spitalele si scolile din oras raman fara caldura, pentru ca societatea de termoficare nu poate functiona doar pe carbune.
 
„O sa fie cateva lucruri grele de anuntat. Acum cateva minute, compania Delgaz a oprit distributia gazului pentru CET Centru si compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am stat pana acum doua ore in negocieri cu un furnizor de gaz, care din pacate, a dat raspuns negativ”, a anuntat primarul Timisoarei.

Dominic Fritz spune ca in jur de 50.000 de gospodarii raman fara caldura. In realitate, potrivit reprezentantilor societatii de termoficare, Colterm mai are aproximativ 56.000 de abonati.

„In Timisoara, in jur de 50.000 de gospodarii vor ramane fara caldura si, si mai rau, inseamna ca toate spitalele vor ramane fara caldura si fara apa calda. Situatia este, din fericire, mai buna la spitalul Victor Babes, care are centrala proprie, la fel si Maternitatea Odobescu. (…) Voi convoca o sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta la care am invitat si directorii de spitale”, a mai spus Fritz.

„Este o situatie dramatica, fac un apel catre furnizorii de gaz din Romania”
Primarul Timisoarei sustine ca inca se poarta negocieri cu furnizorii de gaz, dar de data aceasta nu se merge pe un contract mai mare, ci pe cantitati mai mici. El face un apel la furnizorii de gaz sa ii ajute pe timisoreni.

„Scopul este sa incercam sa negociem o cantitate de gaz cat mai mica, sa functionam pe carbune si poate sa reintram cu mici intervale in care Colterm ar putea sa produca caldura si apa calda. (…) Pot sa spun ca vom face tot posibilul pentru a trece peste aceasta perioada. Fac un apel catre furnizorii de gaz din Romania, mai ales catre companiile de stat, Romgaz, Electrica, de exemplu, sa ne ajute in aceasta situatie. (…) Concluzia este ca fara o interventie a parlamentului si bugetului de stat, Colterm nu poate sa treaca peste iarna”, a completat primarul Timisoarei, care s-a declarat dezamagit de decizia E.ON, in contextul in care Primaria Timisoara a inceput sa plateasca anul acesta si din datoriile istorice, in jur de 10 milioane de lei.

Dominic Fritz spune s-au incercat tot felul de variante, inclusiv discutii cu ministrul de Finante pentru varianta unui imprumut, dar guvernul demis nu poate lua astfel de decizii.

„As sta cu mult drag saptamani intregi in frig eu (…) pentru o zi de caldura pentru un spital din Timisoara. Noi suntem in contact cu firme care ar putea sa puna la dispozitie solutii pe termen scurt, exista firme care au centrale mobile, problema este ca avem cinci puncte termice functionale care deservesc doar o mica parte din populatie. Eu nu vreau sa ma gandesc la scenarii in care aceasta sistare va persista mult timp, eu sper ca vom gasi azi, maine, in urmatoarele ore, zile, solutii.

Eu fac tot posibilul sa gasesc solutii pentru ca sa se reincalzeasca din nou caloriferele si ca sa aiba apa calda. Imi pare foarte foarte rau pentru timisorenii care sunt intr-o situatie care aminteste de alte vremuri”, a mai declarat edilul-sef.

„Daca ar exista solutii pe care am putea sa le scoatem din buzunar, le-am scoate”
Dominic Fritz a mai spus ca a facut apel inclusiv la Romgaz, dar nu exista gaz suficient nici acolo. Situatia este dramatica, recunoaste primarul Timisoarei, dar spune ca negocierile continua.

„Noi vorbim inclusiv cu firme care pot furniza solutii. Daca ar exista solutii pe care eu sau altcineva am putea sa le scoatem din buzunar, credeti-ma, le-am scoate. Este o situatie dramatica. In momentul in care nu vom mai avea caldura in spitale este o situatie dramatica.

In total au fost sapte firme cu care Colterm a fost in contact in ultimele zile, mai multe au refuzat din start, altele s-au mai uitat pe oferta. Pot sa spun ca o firma a venit cu o oferta si a spus «Da, putem», daca ne dati o garantie de 80 de milioane de lei, nu are nimeni o garantie de 80 de milioane de lei de pus pe masa. Noi incercam, in continuare, chiar si cu firmele care ne-au spus ca nu ne pot ajuta, sa vedem variante pentru cantitati foarte mici sau poate gasim doua firme diferite”, a completat acesta.

In ziua in care Colterm a ramas fara gaz si caloriferele timisorenilor se vor raci treptat, consilierii locali sunt pusi sa voteze propunerea societatii de termoficare pentru triplarea pretului gigacaloriei. Asa suna proiectul de hotarare care ajunge marti pe mesele consilierilor locali, dar Dominic Fritz a anuntat ca se merge pe dublare, nu pe triplare.

„Eu sunt foarte constient ca in acest context, sa anunti si o propunere de majorare a tarifului poate sa para absurd, dar tocmai motivul ca compania Colterm a vandut caldura si apa calda la un pret mult sub pretul productiei, tocmai asta ne-a adus in situatia in care suntem”, a mai spus edilul-sef.


 

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu