Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 20 ore
 43    0

Ce se intampla in corpul tau atunci cand plangi

plans

Oamenii plang de tristete, dar si de bucurie, iar acest mod de exprimare este una din cele mai interesante manifestari emotionale pe care le cerceteaza expertii.

Mai întai, trebuie mentionat ca exista mai multe tipuri de lacrimi: cele provocate de o emotie puternica (bucurie sau tristete) si cele involuntare, care nu sunt produse de emotii, ci de cauze externe (de exemplu atunci cand taiem ceapa).

Cand o lacrima este produsa de glanda lacrimala care se afla între globul ocular si pleoapa, persoana clipeste involuntar si astfel lacrima acopera ochiul. Apoi, exista doua situatii: ori lacrima se usuca în punctul lacrimal, ori începe sa curga pe obraz.

Totodata, lacrimile pot fi de trei tipuri: bazale, reflexe sau psihice. Cele bazale au ca rol umezirea ochiului. Cele reflexe apar atunci cand ochiul este iritat de factori externi, de exemplu cand este taiata ceapa. Al treilea tip îl reprezinta lacrimile psihice, care apar atunci cand plangem din cauza unei emotii.

Ce ascunde plansul frecvent

Aceste lacrimi contin un analgezic natural, numit leucina encefalina, care ne ajuta sa ne simtim mai bine dupa o criza de plans.

Cum se declanseaza de fapt plansul? O emotie puternica este procesata de sistemul limbic (mai ales de hipotalamus), care este legat de sistemul nervos autonom (cel asupra caruia nu avem control).

Acest sistem, prin neurotransmitatorul numit acetilcolina, are control asupra sistemului lacrimal, stimuland productia de lacrimi.

Cand plangem ne creste ritmul cardiac, începem sa transpiram si simtim „un nod în gat" pentru ca respiram mai încet.

Sursa: descopera.ro

Citeste si...

10 Septembrie 2018
 849    0
10 Septembrie 2018
 875    0
10 Septembrie 2018
 997    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu