Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 66    0

Raspunsul lui Teodorovici pentru Iohannis: Exista bani pentru Summitul Celor 3 Mari

eugen teodorovici2

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, ca sunt bani prevazuti in buget pentru Summit-ul Celor 3 Mari, precizand ca si in acest moment Administratia Prezidentiala introduce cheltuieli in sistemul de cheltuieli al ministerului.
"Astazi (marti-n.r.) a trimis o adresa. M-am uitat si eu pe ea, la ora 14.05 cand a ajuns scrisoarea. In acest moment cand discutam, Administratia Prezidentiala introduce in sistemul nostru cheltuieli, isi face spatiu pentru angajamente, ca sa creasca partea de angajamente. Eu va dau exact extras pe ore, minute si de la cine. Exista si pentru forumul 3 Mari sumele alocate, pentru a se desfasura in bune conditii. Sumele sunt in buget", a declarat ministrul de Finante, la Antena 3.

Eugen Teodorovici a mai spus ca, prin declaratiile facute marti, reprezentantii Administratiei Prezidentiale arata ca nu au o experienta foarte buna in domeniu.

"Imi pare rau ca este o astfel de situatie si se intelege sa se iasa cu astfel de declaratii. Nu e nici pentru prima oara, nici pentru ultima oara. Sa spui ca felul in care ti-ai alocat sumele, in care cheltui banii, arati practic ca nu ai o experienta foarte buna in zona aceasta. Din 2014 pana astazi, cred ca este singura structura publica careia i s-a dublat practic bugetul. (...) Am auzit declaratia ca s-a angajat intreaga suma. Pot sa va dau cateva exemple. La deplasari pot sa va spun ca, la aceasta ora, din bugetul de aproximativ 8 milioane lei doar pe deplasari, exista suma de doar 2,2 milioane lei angajate. Cu alte cuvinte, nu cred ca nu e niciun fel de problema ca domnul presedinte sa se deplaseze pana la finalul anului. Daca pe sapte luni au fost suficiente 2,2 milioane, nu cred ca sunt probleme sa se incadreze in cei 8 milioane de lei”, a declarat Teodorovici.


Ministrul de Finante a mai spus ca unul din motivele pentru taierile de fonduri de la Administratia Prezidentiala il reprezinta faptul ca s-au cheltuit doar 9% din fondurile prevazute la cheltuieli de capital.

„Angajarea pe intreaga Administratie Prezidentiala este asa, la ora: din 22,2 milioane lei pentru bunuri si servicii avem 7,7 milioane lei angajati, deci aproximativ 30%. Mai departe, la titlul de cheltuieli de capital, din 6,2 milioane lei alocate pe acest an, platile sunt facute undeva la 5 milioane si ceva de lei, undeva la 9%”, a explicat Teodorovici.

Potrivit ministrului, va fi o a doua rectificare bugetara la finalul lunii octombrie.

"Taierea este de 11,1 milioane, ea se compune din 8 milioane minus la bunuri si servicii, avem un plus de un million la cheltuielile de personal. Sumele sunt pana la final de an. Va fi o a doua rectificare la finalul lui octombrie. Avem posibilitatea de a aloca sume suplimentare din fondul de rezerva al Guvernului, pentru orice fel de cheltuieli suplimentare. Deci nu vor fi probleme", a concluzionat Teodorovici.

Reactia ministrului vine dupa ce Administratia Prezidentiala a criticat rectificarea bugetara a Guvernului, precizand ca, prin taierea fondurilor Presedintiei, Romania nu-si va putea pastra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mari. O noua adresa a fost trimisa catre Ministerul de Finante.

„Bugetul Administratiei Prezidentiale pe 2018 a fost stabilit in cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru ca aceasta este suma necesara sustinerii in mod corespunzator a activitatii presedintelui Romaniei. In contextul unei rectificari negative de o asemenea anvergura Romania nu va putea fi reprezentata si nu va putea sa-si onoreze angajamentele internationale asumate, cum ar fi gazduirea si organizarea Summit-ului „Initiativei celor 3 mari” si evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de catre Romania a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai Romaniei vor afla astfel ca Guvernul blocheaza angajamentele noastre.”, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Puscalau, intr-o declaratie de presa sustinuta marti la Cotroceni.

Ea a mai spus ca Summit-ul presupune participarea a 12 sefi de stat din Europa centrala si de sud est, a presedintelui Comisiei Europene, precum si a unor invitati de nivel inalt din SUA si din conducerea institutiilor financiare europene si internationale.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu