Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 29 minute
 10    0

Vesti bune pentru soferi! Autostrada Nadlac-Pecica, lot I ar putea fi gata in acest an

Autostrada Vestului merge înainte, chiar dacă mai mult „împinsă” ÅŸi chiar dacă ungurii mai au puÅ£in ÅŸi ne aÅŸteaptă cu asfaltul la graniţă. Pe autostrada A1, lot 1 Nădlac-Pecica, kilometrul zero pană la 22 plus 400, asocierea de firme Boegl plus Astaldi lucrează din plin la lucrările de artă, overpass-uri ÅŸi poduri, podeÅ£e (care în final vor fi în număr de 6), zona fiind extrem de uÅŸoară pentru construcÅ£ia unor autostrăzi, campie plus doar cateva traversări de canale de irigaÅ£ie, desecare plus drumuri comunale, scrie Ziuadevest.ro.
„Singurele provocări sunt overpass-urile, a căror construcÅ£ie a început din plin. In prezent se execută ultimele lucrări la fundaÅ£iile de podeÅ£e, de overpass-uri, la kiloemtrul 11 se cofrează ÅŸi armează culeile a căror betonare va începe în circa două săptămani, constructorul declarand că în următoarele 2-3 luni toate podurile ÅŸi podeÅ£ele vor fi terminate, în sensul finalizării culeilor ÅŸi montării grinzilor principale, urmand ca în cursul verii-toamnei să se execute lucrările de hidroizolaÅ£ie, întai suprabetonare ÅŸi strat carosabil, pe aceste lucrări de artă”, spune Marius Popovici, inginer, consultant în construcÅ£ii civile, hidrotehnice ÅŸi rutiere.
„Cand va fi atribuit lotul 2?”
Avand în vedere că pe aceÅŸti 22 de kilometri constructorul care a acÅ£ionat pană în vara anului trecut a finalizat în mare parte fundaÅ£ia autostrăzii, pe unele porÅ£iuni fiind pozat chiar ÅŸi asfaltul Binder - AB2, în prezent se execută lucrări de verificare a compactării după circa un an de la întreruperea lucrărilor. Conform declaraÅ£iilor oficiale, dar ÅŸi a celor neoficiale, din partea constructorului există determinarea maximă ca acest lot de 22 de kilometri să fie terminat în următoarele opt luni, deci decembrie 2014. Rămane deschisă întrebarea cand va fi atribuit lotul 2, kilometrul 22 plus 400 pană la 38 plus 600, centura Aradului, lucrări care au fost sistate în vara anului trecut. „Pe acest lot, cu excepÅ£ia a mai puÅ£in de doi kilometri, întreaga autostradă este la nivel de asfalt de uzură, lipsind doar marcajele ÅŸi parapeÅ£ii, cea mai lungă porÅ£iune de autostradă neasfaltată fiind cea de la calea ferată Arad-Pecica pană la parcarea de la kilometrul 26”, spune Popovici.
Ungurii ne aşteaptă la graniţă...
Marea provocare pe acest lot de autostradă este refacerea taluzurilor autostrăzii, avand în vedere că precipitaÅ£iile ultimului an au săpat canale, ravene, de o adancime remarcabilă, fiind necesară, în unele porÅ£iuni, refacerea completă a taluzurilor. „După părerea mea, finalizarea accestui lot poate avea loc în maxim trei luni de la începerea lucrărilor”, spune Popovici. Asta în timp ce tronsonul autostrăzii maghiare M5, de la Mako la Nădlac, în lungime de circa 20 de kilometri, se va finaliza la sfarÅŸitul acestui an ori în vara anului viitor. Practic, ungurii ne vor aÅŸteapta la graniţă, cu asfaltul turnat...

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu