Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 63    0

Trucuri de la gradinari priceputi: Cel mai ieftin remediu creste in ghiveci si combate mai multe boli decat ai crede

muscate

Muscatele traditionale romanesti sunt cele mai rezistente la frig si respectiv caldura, gasindu-se intr-o gama larga de forme, marimi si culori. Muscatele, nu sunt pretentioase, cresc foarte bine in pamant de gradina, dar si in amestec imbogatit cu turba si nisip.

Prefera temperaturile mai joase, care favorizeaza in mare masura, inflorirea, potrivit site-ului gradinamea.ro. Ele trebuie protejate de lumina directa a soarelui si curentii puternici de aer. Au nevoie de apa dar nu in exces. Este important sa asiguram plantelor o fertilizare regulata de care depinde aspectul estetic al acesteia. Astfel, o data la doua saptamani, din luna aprilie pana in luna septembrie, se adauga in apa de udare ingrasamant lichid special pentru muscate.

Planta contine o multime de substante, precum tanin, amidon, sare, acizi organici, antocieni, flavonoide, uleiuri esentiale si este bogata in calciu si o substanta mai putin studiata — geranin, care are o actiune antispasmodica, anti-inflamatoare, antiedematoasa, analgezica si antiseptica. In medicina populara traditionala, muscata a fost folosita in tratarea ulcerului, durerilor de cap si de urechi. In unele parti din America Latina, se spune ca imbaierea in apa cu muscate ajuta la vindecarea iritatiilor pielii. In Africa de Sud speciile de Pelargonium au fost utilizate pentru a trata diareea, dizenteria si sifilisul.

In scop terapeutic, de la muscate se folosesc frunzele, radacina plantelor batrane si florile din care se prepara infuzii, sucuri sau maceratul la rece de muscata. Proprietatile benefice ale muscatei sunt dintre cele mai utile si mai puternice in sensul efectelor asupra organismul uman. Experimentele efectuate cu aceste plante, au aratat ca muscata poate curata aerul de bacterii. Totodata, substantele volatile emise de floare umplu casa cu o aroma placuta, cu efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale si antiinflamatorii.

Muscata este utilizata pe o scara larga in bolile inflamatorii ale nasului si gatului. Infuzia de muscata se poate folosi in cazurile de mastopatie, fibrom uterin, noduli mamari, detoxifiere. Sucul de frunze poate ajuta la vindecarea otitei.

Amestecul format din sucul de frunze si flori proaspete de muscata, miere de albine, tinctura de propolis si vin rosu organic, care se lasa la macerat timp de 14 zile, intr-un recipient din sticla, la frigider, este util in combaterea calculilor renali, potrivit site-ului doxologia.ro. Uleiul esential de muscata are asupra organismului uman un efect calmant pronuntat si amelioreaza depresia. Sunt binevenite cateva ghivece de muscate in dormitor, ele contribuind la realizarea unei atmosfere de pace si liniste.

Uleiul de muscata indeparteaza spasmele vaselor de sange si elimina astfel dureri de cap, imbunatateste circulatia sangelui, trateaza nevralgii, nevrite, sindromul radicular si scade nivelul de zahar din sange. Infuziile din partea verde a plantei au efect antiinflamator si antiseptic. Ele dizolva depozite de sare in rinichi fiind recomandate in boli reumatice si guta. Decocturile ajuta in cazurile de diaree prelungita sau dizenterie.

In plus, muscata in forma de infuzii si decocturi este folosita impotriva insomniei, convulsiilor epileptice, febrei, nevralgiilor si durerilor de dinti, potrivit webmd.com.

Citeste si...

29 Iulie 2018
 952    0
29 Iulie 2018
 848    0
29 Iulie 2018
 2311    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu