Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 31 minute
 12    0

Avertismentul apocaliptic al oamenilor de stiinta: Extinctia are loc de 1.000 de ori mai rapid decat ar trebui

stiinta

Decoperirile recente arata ca rata extinctiei este de 1.000 de ori mai mare decat era in trecut. Acestea sunt accentuate de dispartia mediilor de trai a unor specii, de vanatoare, de schimbarile climatice si de boli.

Mai mult, amfibienii dispar de 45.000 de ori mai repede decat o faceau in trecut.
Cand cunoscutul rinocer alb, Sudan, a fost omorat de cei care aveau grija de el la inceputul anului acesta, evenimentul a confirmat extinctia uneia dintre cele mai simbolice subspecii din lume. In ciuda eforturilor organizatiilor din toata lumea de a mentine specia si de a o proteja, disparitia pare inevitabila, potrivit Quartz.

In primul rand, acest fenomen ar trebui oprit sau amanat deoarece exista argumente practice cu privire la pierderea biodiversitatii. Mai multe specii ajuta ecosistemul sa reziste in fata schimbarilor. In schimb, ecosistemele mentin sanataeta relativa a planetei si furnizeza servicii esentiale bunastarii umane. Padurile si mlastinile previn agentii poluanti sa intre in rezervele de apa, in timp ce copacii ajuta si la protectia terenurilor in fata furtnurilor.

In plus, studiile arata ca in zonele urbane in care vegetatia este redusa, frecventa bolilor mentale este mai mare. O pierdere constanta a biodiversitatii, va lasa omenirea fara aceste servicii.

In aceasta lumina, distrugerea mediului prin extractia de resurse si prin schimbarile vaste pe care le-au efectuat oamenii asupra naturii va livra o factura mare omenirii in timp.

Lumea nu a mai resimtit aceste afectiuni in acelasi timp, si este un risc major sa ne asumam ca putem distruge planeta si sa mentinem in viata toti cei 7 miliarde de oameni care traiesc pe ea, scrie publicatia americana.
Studiile realizate asupra speciilor vulnerabile arata ca, printr-o analiza atenta a caracteristicilor, putem prezice cat de mare este sansa ca o specie sa dispara sau nu.

Animalele de dimensiune mare, spre exemplu, sunt mai predispuse la disparitie – acest lucru fiind valabil si pentru speciile de la capatul superior al lantului trofic.
Contraargumentele spun ca nu ar trebui sa ne fie frica de disparitii pentru ca face parte din „procesul natural”.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu