Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 63    0

ATENTIE, PARINTI! O noua boala neurologica face ravagii printre copiii care privesc mai mult de o ora la televizor

copil

O categorie noua de copii care ajung in ultima vreme la neurologie pediatrica sunt copiii cu autism light, mai precis cei care privesc mult la televizor, ei nefiind, de fapt, autisti, ci „autizati” de mediul in care stau, precizeaza medicul neurolog dr. Raluca Teleanu, sefa sectiei de Neurologie pediatrica de la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu“ din Bucuresti, intr-un interviu acordat pentru cotidianul Adevarul.

Intrebata ce probleme intalneste in mod frecvent la copii, dr. Raluca Teleanu a raspuns ca jumatate dintre consultatiile pe care le are sunt pentru cefalee psihogena. Este vorba despre copii cu oboseala cronica, cu un program infernal de viata, care acuza dureri de cap. In afara de cefalee, exista, in ultima vreme, foarte multe cazuri de copii cu epilepsie, paralizii, intarziere mentala, autism sau cu sindrom hiperkinetic.

O categorie noua sunt copiii cu autism light, cei care privesc mult la televizor, dar ei nu sunt autisti, ci sunt „autizati” de mediul in care stau. Medicul a tinut sa lamureasca ce intelege prin privit mult la televizor:

„Privit de la o ora in sus pe zi la televizor e mult pentru un copil… Cred ca sunt extrem de putini copii care privesc doar o ora pe zi la televizor… Intr-adevar, dar sunt multi copii care stau si o jumatate de zi la televizor. Mananca la televizor, stau pe olita la televizor, toata viata lor se petrece intr-o camera unde se afla un televizor. Parintii sunt multumiti ca ei sunt cuminti. Mamele spun: Eu trebuie sa gatesc, am treburile casei si atunci imi e usor. Dar eu ma intreb, oare ce facea mama cu mine prin anii `70. Si ea gatea, si ea avea serviciu, si eu nu stateam la televizor. Nu e mai putin adevarat sa societatea s-a schimbat, ca traim intr-un stres mai mare, dar nu cred ca trebuie sa ne ascundem in spatele acestor lucruri. Trebuie sa invatam a ne gestiona timpul si, foarte important, sa avem curajul sa ne crestem copiii. Parintii nostri erau mai curajosi. Copiii nu vor ei sa vina pe lumea asta si atunci trebuie sa ni-i asumam.”

Cititi mai departe AICI

Citeste si...

26 Aprilie 2018
 1201    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu