Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 1 ora
 15    0

Patru persoane, retinute dupa perchezitiile la gruparea specializata in trafic de migranti, in judetul Timis

perchezitii politie2

Un numar de patru persoane au fost retinute, miercuri, pentru 24 de ore, in urma audierilor care au avut loc la sediul DIICOT Timisoara, dupa perchezitiile efectuate in judetul Timis pentru destructurarea unei grupari specializate in trafic de migranti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit procurorilor DIICOT Timisoara, in urma audierilor de la sediul institutiei, patru persoane au fost retinute pentru 24 de ore, miercuri, fiind acuzate de constituirea unui grup infractional organizat si trafic de persoane. Cele patru persoane urmeaza sa fie prezentate magistratilor cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de DIICOT, au fost efectuate 12 perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Timis si Arad, pentru destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunii de trafic de migranti.

In cursul anului 2017, gruparea care actiona pe raza judetului Timis avea ca scop racolarea, indrumarea, cazarea si transportul de migranti originari din Orientul Mijlociu si Asia catre state din vestul Europei. Pe parcursul cercetarilor, datele obtinute au aratat faptul ca membrii gruparii ce actiona pe raza judetului Timis faceau parte dintr-o vasta retea de trafic de migranti constituita la nivel european.
Reteaua si-a dezvoltat cu timpul segmente nationale, in fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta traditionala de migratie, respectiv Turcia – Bulgaria – Serbia – Romania – Ungaria - Austria – Germania.

“Din cercetarile efectuate a rezultat ca migrantii erau introdusi fraudulos in Romania din Serbia si transportati pana in Municipiul Timisoara, unde erau cazati la diferite pensiuni din zona, pana la momentul organizarii trecerii frontierei cu Ungaria si transportarii acestora mai departe catre destinatiile finale, in special Germania. S-a constatat, de asemenea, o inalta specializare a grupului infractional, atat prin prisma modului de desfasurare a activitatii infractionale, cat si a masurilor luate pentru a evita depistarea de catre organele legii: folosirea de dispozitive tehnice (GPS, aplicatii mobile), atat pentru comunicare, cat si pentru deplasarea usoara in teren si identificarea locatiilor unde se afla migrantii; folosirea pentru transportul migrantilor de autoturisme inmatriculate in alte tari, aspect care face deosebit de dificila verificarea acestora; o foarte atenta pregatire a fiecarei operatiuni, incepand de la comunicarea locatiei pe unde au fost introdusi migrantii in tara, pana la preluarea acestora si transportarea catre Timisoara, iar apoi catre frontiera de vest; adoptarea unei metode foarte eficiente de transfer a sumelor de bani – metoda Hawala”, se arata in comunicatul DIICOT.

De asemenea, potrivit procurorilor DIICOT, s-a constatat ca fiecare dintre segmentele nationale ale retelei de trafic de migranti era coordonat de un lider zonal, cetatean de origine araba, iar contactele se realizau doar prin intermediul aplicatiilor online, fiind evitate orice contacte telefonice directe.

In ceea ce priveste modalitatea de operare a retelei de migranti destructurata miercuri, DIICOT transmite ca s-a constatat ca liderii din Serbia si Romania stabileau in prealabil data si ora aproximativa cand un grup de migranti urma sa fie trecut peste frontiera, pe fasia verde. Liderul retelei din Romania lua atunci legatura cu unul dintre inculpatii cu rol in coordonarea activitatii de transport, pentru ca acestia sa aiba un transportator pregatit sa de deplaseze in zona frontierei cu Serbia, de unde sa preia migrantii.

“Ulterior, dupa ce grupul de migranti era trecut ilegal in Romania, membrii retelei din Serbia trimiteau locatia exacta unde se aflau migrantii, identificata prin GPS, datele fiind transmise pe aplicatiile online. Pe baza acestor informatii exacte, transportatorii gruparii se deplasau la locatia indicata, de unde ii preluau pe migranti si ii transportau la Timisoara, in anumite locatii transmise, de asemenea, in timp real, acestora pe terminalele mobile. Migrantii erau instruiti sa-si inchida telefoanele mobile in timp ce tranzitau frontiera de stat, pentru a nu se inregistra nicio locatie in memoria acestora (terminalele fiind repornite doar dupa traversarea frontierei). De asemenea, li se recomanda ca, in situatia in care erau depistati de catre autoritati, sa isi reseteze terminalele mobile, pentru a reveni la configurarile din fabrica”, mai arata DIICOT.

Dupa ce intrau pe teritoriul Romaniei, migrantii erau cazati la diferite pensiuni din Timisoara, unde nu le erau solicitate documente de identitate. Migrantii erau invatati de membri retelei ce sa faca in cazul in care erau depistati de autoritati: sa solicite azil in Romania, sa ceara un interpret de limba materna (stiut fiind faptul ca pentru limbile rare, gen urdu pashtu etc nu se gasesc interpreti, ceea ce ingreuneaza cercetarile), sa faca declaratii lacunare despre modul in care au ajuns in Romania.

“Ulterior, pe perioada solutionarii cererilor de azil, care pot dura si cateva luni, membrii gruparii puteau organiza linistiti mai multe tentative de trecere ilegala a frontierei catre Ungaria. Pentru aceste servicii migrantii plateau sume de circa 4000-5000 de euro de persoana, veniturile obtinute de membrii gruparii in urma activitatii infractionale pe aceasta linie fiind in acest mod considerabile”, se arata in comunicatul DIICOT.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu