Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 56    0

Cum cultivi arpagicul - Absolut tot ce trebuie sa stii despre insamantare, udare si prasit

arpagic

Tehnologia cultivarii cepei din arpagic nu este deloc dificila si face ca aceasta cultura sa fie, la inceput de an, una dintre primele culturi agricole care reusesc sa aduca venituri in fermele romanesti de legume. Fiind una dintre primele culturi puse in pamant, ceapa verde este foarte apreciata mai ales in preajma sarbatorilor pascale, perioada in care se obtine un pret mai bun pentru ”trufandalele” de primavara.

Daca doriti sa cultivati ceapa din arpagic in aceasta primavara, iata care sunt elementele de care trebuie sa tineti cont pentru o cultura reusita:
1. Cultura de ceapa din arpagic. Perioada de plantare
Plantarea arpagicului este recomandabil sa se faca in perioada 10-20 martie. Arpagicul se planteaza pe strat inaltat la distanta de 28 cm intre randuri, si la 3-3,5 cm pe rand. Adancimea de plantare este de 2-3 cm. Imediat dupa plantare, bulbii se acopera cu pamant si solul se uda bine pentru ca acestia sa prinda radacini. Cantitatea de arpagic necesara pentru 100 de metri patrati este de 8-10 kg.

2. Cultura de ceapa din arpagic. Lucrari de ingrijire
Este recomandat sa se aplice 1-2 prasile manuale pe rand si trei prasile manuale sau mecanice intre randuri. Fertilizarea se realizeaza prin aplicarea ingrasamintelor in faza formarii primelor 3-5 frunze si la inceputul ingrosarii bulbului. La un sol mediu aprovizionat se recomanda 150 kg/ha azotat de amoniu si 70 kg/ha sare potasica.
In conditii normale, se aplica 3 udari, pe rigole lungi, folosind norme de udare de 250-300m3/ha. Este important de precizat faptul ca irigarea se sisteaza cu 2-3 saptamani inainte de recoltat.

3. Cultura de ceapa din arpagic. Combaterea bolilor si daunatorilor
O atentie deosebita se acorda combaterii bolilor si daunatorilor. Cei mai frecventi agenti patogeni sunt: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa, alternarioza cepei, mana cepei, putregaiul cenusiu al cepei etc. Dintre daunatori pagube mari produc: nematodul bulbilor, gandacul rosu al cepei, carabusul de mai, musca cepei etc. Pentru combaterea acestor agenti de daunare se pot folosi fungicide de contact si fungicide sistemice, ce pot fi cumparate din magazinele de specialitate.

4. Cultura de ceapa din arpagic. Se planteaza in zonele umbroase din gradina
Ceapa se dezvolta foarte bine atat in zone luminoase ale gradinii, cat si in zone semiumbroase. Pentru obtinerea cepei verzi se recomanda plantarea in zone umbroase si semiumbroase. Infiintarea culturii in zonele ce dispun de lumina toata ziua va duce la dezvolta unor bulbi grosi.

5. Cultura de ceapa din arpagic. Recoltarea se face esalonat
Recoltarea cepei se face treptat, primavara, pentru consumul de ceapa verde si vara pentru recoltarea bulbilor.
Recoltarea bulbilor de ceapa se realizeaza de la sfarsitul lunii iulie pana la jumatatea lunii august. Momentul optim al recoltarii cepei este atunci cand frunzele s-au vestejit si sunt culcate pe suprafata solului.
Dupa recoltare, ceapa se lasa cateva zile pe teren, in siruri sau gramezi mici, pentru a se usca, apoi bulbii se aduna se curata de frunze, se sorteaza si se depoziteaza, in locuri uscate si racoroase.
 

Citeste si...

19 Februarie 2018
 1041    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu