Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 12 ore
 49    0

Cancerul care nu trebuie intotdeauna tratat

cancerul renal

Desi pare ciudat, cancerul renal nu trebuie intotdeauna tratat. Daca tumora este mica si depistata in stadiu incipient, medicii pot recomanda supravegherea activa. Despre ce este vorba, aflam de la Bob Djavan, unul dintre cei mai importanti urologi din Europa.

Pana acum doua-trei decenii, cancerul renal era depistat, exclusiv, atunci cand ajungea in stadii avansate. Asa ca aproape intotdeauna punea in pericol viata pacientului. Treptat, metodele de screening au evoluat, iar astazi tot mai multi pacienti monitorizati pentru alte patologii sau trimisi la controale de rutina sunt diagnosticati in fazele incipiente ale bolii. Uneori, chiar cand tumora masoara mai putin de un centimetru.

„Acestea se numesc tumori renale de mici dimensiuni, au sub trei-patru centimetri si practic nu trebuie sa fie tratate chirurgical. Poti face operatia, dar nu e obligatoriu. Unele dintre aceste mase mici, desi par maligne, au un potential de progresie foarte scazut”, spune Bob Djavan, specialist in oncologie urologica.

Asa ca, de multe ori, medicii incearca mai intai supravegherea activa. Asta inseamna ca amana o vreme tratamentul radical. intre timp, monitorizeaza riguros cazul. Scopul este acela de a conserva cat mai mult din tesutul renal si de a evita complicatiile chirurgiei.

„Depistarea timpurie a cancerului renal, desi poate duce la supradiagnostic si la supratratare, precum si la pierderea functiei renale, are, din punct de vedere oncologic, un impact pozitiv asupra supravietuirii. Deci pacientii vor trai mai mult”, afirma

Pentru fazele avansate ale bolii, astazi este posibil ca rinichiul sa fie salvat. „Cu dezvoltarea chirurgiei robotice, evident poti prezerva mult mai mult din tesutul care inconjoara rinichiul si poti sa faci o operatie mult mai precisa. Deci faci excizia tumorii, pastrezi rinichiul si reduci rata complicatiilor”, spune Bob Djavan, specialist in oncologie urologica.

in fiecare an, in intreaga lume, peste 300.000 de oameni sunt diagnosticati cu cancer renal. Dintre afectiunile oncologice care ataca tractul urinar, acesta ramane si astazi cel mai periculos.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu