Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 66    0

Cand devine singuratatea o boala

singuratate 29566400
Fie ca avem un partener de viata sau un job, de multe ori, ne simtim singuri. Specialistii considera ca acesta este insa doar primul pas catre o afectiune greu de controlat.
„De ce poate duce singuratatea la boala? Piatra filosofala a omului se numeste stima de sine, iar aceasta se creeaza, creste sau scade in functie de interactiunile pe care le avem cu ceilalti. In realitate nu exista nicio oglinda fermecata care sa iti spuna cat de frumos sau destept esti, asa ca ai nevoie de ceilalti. Ceea ce iti spun ei contribuie la formarea ta ca individ. De aceea, singuratatea poate fi ea insasi o boala",  subliniaza psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gandul.
De multe ori, singuratatea imbraca mai multe multe forme. „Exista singuratatea in cuplu, la job, in familie, in societate sau ca scop. Exista oameni care se simt singuri, desi au un partener, iar asta pentru ca nu se simt intelesi, iubiti, apreciati, doriti de acesta. Cuplul este un organism viu care respira iubire, se hraneste cu sentimente complimente si traieste din vise faurite impreuna.
Singuratatea la job este caracteristica celor care nu isi vad munca apreciata, celor care vad solutii, ce nu sunt puse niciodata in practica, celor care muncesc cu disperare si uita de ei. Mai este si sentimentul trait de vizionari sau genii. Ei gasesc solutii prea avansate pentru timpul lor ori pentru interesele meschine ale sefilor, ori ale industriei din care fac parte", adauga psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gandul.
Singuratatea in societate este resimtita de cei care muncesc, dar nu stiu sa se bucure de viata, pentru ca nu au prieteni.  „Sunt si persoane care nu au un domeniu de interes. Astfel, indiferent daca muncesc sau nu, au bani sau sunt saraci, sunt frumosi, inteligenti, culti, interesanti sau nu, se simt singuri, deoarece nu au cu cine impartasi sentimente sau opinii.  Acesti oameni se simt parasiti, cauta solutii, dar se ascund de lume", mai spune psihoterapeutul Cornea.   
Izolarea poate duce la boala ori poate fi ea insasi o boala, pentru ca omul are nevoie de ceilalti pentru a descoperi cine este, pentru a-si forma stima de sine, ori pentru a exersa ceea ce stie. „Anumite afectiuni se pot dezvolta din cauza singuratatii:
1. Depresia. „Sunt singur si nu ma vede nimeni. De fapt, nici nu am nevoie de  cineva".
2. Anxietatea. „Singuratatea ma nelinisteste si nu stiu ce sa fac". „Nu mai dorm, nu mai am pofta de mancare, m-am saturat sa fiu singur!"
3.Tulburarile alimentare: anorexie, bulimie, obezitate, mancat obsesiv compulsiv. „Mananc pentru ca ma simt singur. „Nu ma mai satur de mancare, as manca tot timpul".
4.Tulburari ale somnului: insomnia, somnolenta, cosmaruri. „Singuratatea nu ma lasa sa dorm, visez ciudatenii". „Ma simt neodihnit tot timpul!"
5.Tulburari ale sexualitatii: anorgasmie, frigiditate, ejaculare precoce. „Nu am mai facut sex de atata timp incat nici nu mai stiu cum este. „Nu mai am chef de nimeni".

6.Tulburari de comportament: conduita agresiva, frauda sau furt, violari ale regulilor. „Nu imi pasa de nimeni, fac doar ceea ce vreau, chiar daca asta inseamna sa fiu certat cu legea".
7. Atacul de panica. „Mi-e rau, o sa mor si nu ma poate ajuta nimeni!"
8. Ipohondrie.  „Am aceleasi simptome ca si tine, doar ca mai grave!". Daca va regasiti in starile enumerate, incercati sa luati o decizie, apelati la ajutor, indiferent daca vorbim de preot, psiholog, psihiatru, medic de familie, incercati sa iesiti din cercul vicios al singuratatii.

Citeste si...

29 Aprilie 2017
 937    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu