Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 48    0

Acatistele pe care TREBUIE sa le citim in fiecare zi a saptamanii

acatiste
Prin intermediul acatistelor, rugile ne sunt ascultate de catre Dumnezeu prin mijlocirea unor sfinti. De aceea, cu totii ar trebui sa avem un sfant ocrotitor (cel al carui nume il purtam ori de care ne simtim mai apropiat) si un acatist (preferabil recomandat de catre parinte) pe care sa il citim la diferite trebuinte, si nu numai.
Acatistul, prin semnificatia sa, ne duce cu gandul la o rugaciune facuta in picioare. De aceea, crestinii trebuie sa citeasca acatistele fie in picioare, fie in genunchi, ca si semn de smerenie. Acatistele cuprind mai multe paragrafe (icos, condac) de multumire, de lauda si de rugaminte.
Lunea, ziua inchinata puterilor ceresti fara de trupuri, se citeste Acatistul Sfintilor Arhangheli Mihail si b alcatuit de Sfantul Cuvios Nicodim Aghioritul († 1809), in care sunt amintite aratarile si minunile celor doi Voievozi netrupesti, descrise in Sfanta Scriptura si in Traditia Bisericii.
Ziua de marti este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, „cel ce a fost inger in trup”, „plinirea prorocilor” si „pecetea celor doua Testamente”. Acatistul lui, alcatuit de patriarhul isihast Isidor al Constantinopolului († 1350), il prezinta pe Inaintemergatorul Domnului ca pilda de asceza si rugaciune neincetata, dar si ca ocrotitor al tuturor celor nedreptatiti si aflati in necazuri.
Zilele de miercuri si vineri sunt inchinate Patimirilor Domnului. De aceea, credinciosii ortodocsi obisnuiesc sa citeasca Acatistul Sfintei Cruci, alcatuit in veacul al XVIII-lea de eruditul vlah Nicolae Velara, conducatorul cancelariei domnesti din Tara Romaneasca. Acest imn aminteste Rastignirea lui Hristos, aratarea Crucii pe cer marelui imparat Constantin si aflarea lemnului Crucii de catre Sfanta imparateasa Elena, scrie ortodoxia.rol.ro.
Joia, credinciosii ortodocsi cinstesc in mod deosebit pe slavitii Apostoli si pe Sfantul Ierarh Nicolae, care reprezinta ierarhia bisericeasca de succesiune apostolica. De aceea, in aceasta zi se citesc alternativ: Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, alcatuit de Sfantul Cuvios Nicodim Aghioritul († 1809), si Acatistul Sfantului Ierarh Nicolae, creatie romaneasca din secolul al XIX-lea.
Toate aceste acatiste se citesc zilnic in manastiri si in casele crestinilor, dar fac parte, de obicei, si din pravila de rugaciune a celor ce se pregatesc, cu binecuvantarea duhovnicului, sa primeasca Sfanta Impartasanie.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu