Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 75    0

Un an de la tragedia Colectiv: 248 de parti civile din dosar cer daune de 212.474.000 euro si 51.240.315 lei. Pompierii, trimisi in judecata de DNA

colectiv decese
Procurorii anticoruptie sustin, intr-un raspuns la o solicitare MEDIAFAX, ca in dosarul in care sunt cercetati doi fosti angajati ai ISU in legatura cu incendiul din clubul Colectiv s-au constituit 248 de parti civile care cer daune de 212.474.000 euro si 51.240.315 lei.
Antonia Radu si George Petrica Matei, angajati ai ISU, in prezenti suspendati, au fost trimisi in judecata de DNA, in cauza constituindu-se 248 de parti civile care cer daune de 212.474.000 euro si 51.240.315 lei.
"In perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, inculpatii Radu Antonina si Matei George Petrica, in calitate de ofiteri inspectori in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca Clubul Colectiv din Bucuresti (care pana la data de 06.10.2014 a functionat ca persoana juridica S.C. Music Hall S.R.L., Bucuresti, iar dupa aceasta data ca persoana juridica S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti) desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu", anunta procurorii anticoruptie intr-un comunicat de presa.
Potrivit DNA, conduita celor doi a dus la crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta Bucuresti Ilfov (reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constand in utilizarea autospecialelor de interventie, precum si cheltuielile cu personalul implicat in interventie) si la obtinerea unui folos necuvenit de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti (reprezentand profitul pe care aceasta societate l-a realizat de la inceperea functionarii pana la data tragediei).
"De mentionat este faptul ca, desi au facut mai multe deplasari la Clubul Colectiv Club, inculpatii Radu Antonina si Matei George Petrica nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate comerciala sa fie luata in evidenta de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu. Mai mult, in aceeasi calitate si cu buna stiinta, cei doi inculpati, fiind in timpul serviciului si contrar atributiilor de serviciu, au intocmit in numele S.C. Colectiv Club S.R.L. si pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protectia impotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor in caz de incendiu, dispozitie privind organizarea apararii impotriva incendiilor, dispozitii de aparare impotriva incendiilor, fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta si au instruit angajatii societatii in cauza pe linia securitatii la incendiu", mai spun procurorii.
"Pana in acest moment, in dosarul la care faceti referire s-au constituit parti civile un nr. de 248 persoane care au formulat pretentii civile ce se ridica la sumele de 212.474.000 euro si 51.240.315,8 lei. De asemenea, au mai fost identificate un numar de 55 persoane ca participanti sau succesori in drepturi ale unora dintre victimele incendiului produs in clubul Colectiv din Bucuresti la data de 30.10.2015, carora le-au fost aduse la cunostinta obiectul cauzei, incadrarea juridica a faptelor retinute in sarcina inculpatilor precum si drepturile si obligatiile procesuale, urmand a fi citati in cauza in calitate de persoane vatamate", se arata in raspunsul procurorilor.
Curtea Militara de Apel a decis pe 15 februarie sa retrimita dosarul in care sunt anchetati pompierii George Matei si Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta(ISU) Bucuresti-Ilfov la DNA, pentru ca procurorii sa refaca rechizitoriul, magistratii cerand "respectarea drepturilor si intereselor legitime ale tuturor partilor, subiectilor procesuali principali si ale celorlalti subiecti procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzator, respectiv introducerea in cauza a persoanelor vatamate, a partilor civile si a celorlati subiecti procesuali – corelativ infractiunilor imputate celor doi inculpati dar si inlatura de la aplicare masurile procesuale si probele administrate prin incalcarea dreptului la un proces echitabil".
George Matei si Antonina Radu au fost trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, pe 4 decembrie 2015, fiind acuzati ca au facut verificari in clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor de prevenirea si stingerea incendiilor (PSI).
In plus, ISU Bucuresti-Ilfov s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 29.680 de lei, reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului din clubul Colectiv.
"Prin incalcarea atributiilor de serviciu de catre inculpatii cpt. Radu Antonina si cpt. Matei George Petrica, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv apartinand SC Colectiv Club SRL, dar si prin efectuarea unor acte contrare atributiilor de serviciu in timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, in conditiile permiterii functionarii societatii in lipsa autorizatiei pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecinta fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului de la data mentionata, costuri constand in utilizarea autospecialelor de interventie, precum si cheltuielile cu personalul implicat in interventie", se mentioneaza in rechizitoriu.
Conform documentului citat, prin incalcarea atributiilor de serviciu de catre capitanii Antonina Radu si Petrica George Matei, clubul Colectiv ar fi realizat un folos necuvenit in valoare de 62.298 lei, "reprezentand profitul net pe care societatea comerciala l-a realizat in perioada ce intereseaza cauza".
Procurorii DNA sustin ca, desi au facut mai multe deplasari la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu si Petrica George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca societatea sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti, ca functionand fara aviz sau autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.
Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi angajati ai ISU s-ar fi oferit sa-i ajute pe patronii clubului cu intocmirea dosarului pentru obtinerea avizului PSI.

Citeste si...

27 Octombrie 2016
 1100    0
27 Octombrie 2016
 1286    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu