Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 48    0

Aceasta planta este sanatoasa, dar poate fi si otravitoare daca este consumata in alt mod

spanac
Spanacul este mancarea preferata lui Popeye,cu siguranta stiti povestea lui, care il face puternic si practic indestructibil. Spanacul este o binecuvantare pentru organism, dar ATENTIE:
NU TREBUIE REINCALZIT, dearece nitratii pe care ii contine spanacul pot deveni foarte periculosi, ba chiar cancerigeni! Nu se va consuma de catre pacientii bolnavi de guta, hepatita, pietre la rinichi deoarece contine acid oxalic.
In rest, toate bune si frumoase. Sa vedem ce beneficii ne aduce aceasta planta legumicola.
Frunzele de spanac contin clorofila in cantitate mare, alaturi de  acid folic,  vitamina  B1, B2, B6, B9, PP, C, E si K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteina, fier, precum si o substanta specifica numita spinacina.

Spanacul se intrebuinteaza ca laxativ usor, ca depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac si hipoglicemiant.
dieta – o cana de spanac contine aproximativ 20% din doza zilnica recomandata defibre care ajuta la digestie, previn constipatia, echilibreaza zaharul din sange si ofera senzatie de satietate.
– cancer – flavonoidele sunt prezente din abundenta in spanac. S-a dovedit ca acestea incetinesc diviziunea celulara in cazul cancerului de stomac si de piele. Mai mult, spanacul ofera o protectie importanta impotriva aparitei cancerului agresiv de prostata.
– antiiinflamator – neoxantina si violaxantina sunt doua epoxi xantofile prezente in cantitati mari in compozitia spanacului, ce au rol antiinfalmator.
– antioxidanti – vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniu sunt prezente in spanac. Toate acestea lupta impotriva aparitiei osteoporozei, aterosclerozei si hipertensiunii arteriale.
– tensiune arteriala – peptidele din spanac inhiba enzima de conversie a angiotensinei, regland tensiunea arteriala.
vedere – luteina si zeaxantina sunt antioxdidanti prezenti in spanac, care au rolul de a proteja ochii de aparitia cataractei dar si de degenerescenta maculara legata de varsta.
imunitate – o cana de spanac contine peste 337 unitati din doza zilnica de vitamina A, care nu doar protejeaza ci si intareste anumite puncte de intrare in corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar si intesinal.
piele – spanacul contine cantitati mari de vitamina A care ajuta la pastrarea sanatatii pielii, la mentinerea umiditatii acesteia, luptand impotriva psoriazisului, keratinizarii, acneei si chiar a ridurilor.
Acest articol este pur informativ si nu inlocuieste sfatul medical de specialitate.

Citeste si...

20 Iulie 2016
 1968    0
19 Iulie 2016
 1464    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu