Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 14 ore
 43    0

Turcia: Starea de urgenta a intrat in vigoare joi, la ora 01.00

Recep Tayyip Erdogan
Starea de urgenta anuntata de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ce va permite autoritatilor sa ia masuri rapide impotriva celor considerati responsabili de tentativa de puci esuata din 15 iulie, a intrat in vigoare joi, la ora locala 01:00 (miercuri, 22:00 GMT), odata cu publicarea in Monitorul Oficial, transmite Reuters.
Instaurarea starii de urgenta a fost anuntata de presedintele Erdogan miercuri seara, intr-o interventie televizata, dupa o reuniune de aproape cinci ore a Consiliului de securitate nationala.

Presedintele Erdogan, care a declansat epurari in masa in institutiile de stat dupa tentativa esuata de puci, a insistat ca instaurarea starii de urgenta este in deplina conformitate cu Constitutia si nu incalca statul de drept sau libertatile cetatenesti fundamentale.
Masura le va permite presedintelui si guvernului sa ocoleasca parlamentul in adoptarea de noi legi si sa limiteze ori sa suspende drepturi si libertati atunci cand considera necesar.
Conform Constitutiei, guvernul turc poate declara stare de urgenta dupa consultari cu Consiliul national de securitate, dupa cum explica DPA.
Potrivit articolului 120 din Constitutie, aceasta masura poate fi luata in situatii de 'acte de violenta si distrugere pe scara larga impotriva ordinii democratice' sau de 'grav colaps al ordinii publice'. In timpul starii de urgenta, presedintele are dreptul de a conduce sedintele guvernului.
Starea de urgenta poate fi declarata pe intreg teritoriul tarii sau doar in parti din teritoriu, pentru o perioada de cel mult sase luni, care poate fi prelungita.
Ordinul este trimis direct parlamentului, care, daca se afla in vacanta, este convocat imediat. Marea Adunare Nationala poate ridica starea de urgenta, ii poate modifica durata sau, la solicitarea guvernului, o poate prelungi cu patru luni.
Imediat dupa intrarea in vigoare a masurii, guvernul — condus in continuare de presedinte — poate emite decrete cu putere de lege, ce trebuie inaintate parlamentului in aceeasi zi si care nu pot fi contestate la Curtea Constitutionala.
Articolul 15 din Constitutie prevede ca, in timpul starii de urgenta, drepturile fundamentale pot fi suspendate integral sau partial.
Pot fi introduse masuri care contravin garantiilor constitutionale fundamentale, cu conditia insa a respectarii dreptului international.
Ramane in vigoare interdictia executiilor sumare si pedepsei capitale, cu exceptia situatiilor de razboi.
De asemenea, ramane ilegala obligarea cetatenilor de a-si face publice afilierea religioasa, obiectiile de constiinta sau opiniile, ca si aplicarea de pedepse pentru acestea.
Pedepsele nu pot fi aplicate retroactiv, iar prezumtia de nevinovatie ramane in vigoare, nicio persoana neputand fi declara vinovata decat in urma unui proces.
AGERPRES

Citeste si...

20 Iulie 2016
 1102    0
20 Iulie 2016
 1257    0
20 Iulie 2016
 1104    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu