Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 67    0

Ce consecinte vor fi daca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana

brexit
Responsabilii europeni incearca de mai multe saptamani sa nu foloseasca termenul "Brexit" in vocabularul oficial, ocolind dezbaterile prea sensibile privind viitorul Marii Britanii, insa in culise subiectul se afla pe toate agendele. Indiferent de votul britanicilor din aceasta zi pentru iesirea sau pentru ramanerea in blocul comunitar, Uniunea Europeana va trebui cu siguranta sa faca schimbari de o amploare inedita pentru a-si continua drumul. Odesprindere a Marii Britanii de UE, prima de acest fel, ar da o noua lovitura unei Uniuni Europene deja slabite de criza imigrantilor, de problemele economice din ultimii ani si de amenintarea terorista tot mai mare.


Si chiar daca Regatul Unit va decide sa ramana in blocul comunitar, situatia actuala nu mai este o optiune viabila, atat timp cat temele care au agitat campania pentru referendumul din Marea Britanie au gasit ecou pe un Batran Continent care pare sa-si fi pierdut increderea in utopia europeana de dupa razboi.

"Ar fi o nebunie din partea noastra sa ignoram un semnal de alarma precum referendumul britanic", a avertizat insusi presedintele Consiliului European, Donald Tusk. In zilele de dupa referendum, liderii europeni, care nu au stralucit prin disciplina in ultimele luni pentru gasirea de solutii la crizele succesive, ar urma sa discuta despre calea de urmat.


Chiar daca este impartasit sentimentul ca este nevoie de o schimbare, "daca analizam detaliile practice, ne lovim rapid de dificultati", noteaza Chris Bickerton, profesor la Universitatea Cambridge si autor al cartii "Uniunea Europeana: un ghid pentru cetateni". "Este extrem de posibil ca institutiile comunitare sa aiba un reflex de tipul "inapoi la munca, inapoi la normal"", afirma si Vivien Pertusot, analist la Institutul Francez de Relatii Internationale (IFRI), cu sediul la Bruxelles.


Presedintele francez Francois Hollande a promis ieri ca vor fi luate initiative "indiferent de ce se va intampla", pentru "a impinge inainte constructia europeana". Este luata in considerare in special o initiativa franco-germana, care ar putea include elemente ale unei Europe "cu doua viteze" sau care sa se limiteze la politica externa, dat fiind faptul ca cele doua tari au pozitii diferite privind integrarea zonei euro.


"Francezii si germanii vor anunta o initiativa comuna, insa se vor limita strict la securitate si aparare. Ar fi prea dificil sa gaseasca rapid o pozitie comuna privind economia", a spus un inalt responsabil al zonei euro, sub conditia anonimatului. In cazul ramanerii tarii sale in UE, premierul britanic David Cameron a atras deja atentia ca va cere mai multe reforme privind libertatea de circulatie, in plus fata de cele deja negociate in februarie in cadrul unui acord cu ceilalti 27 de lideri europeni.

Citeste si...

23 Iunie 2016
 1058    0
22 Iunie 2016
 1166    0
21 Iunie 2016
 1804    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu