Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 62    0

Sute de credinciosi in pelerinaj de Florii, la Timisoara

pelerinaj florii2
La Timisoara a avut loc sambata, 23 aprilie, Pelerinajul Floriilor. Credinciosii, cu ramuri de salcie si cu flori in maini au plecat din trei puncte ale orasului spre Catedrala Mitropolitana din centrul urbei, in procesiune. Centrul urbei a fost plin de credinciosi cu ramuri de salcie si flori in mana.
La pelerinaj au participat grupuri de tineri si de credinciosi din parohiile timisorene, precum si reprezentanti ai Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi. Procesiunea Floriilor s-a incheiat la Catedrala Mitropolitana, unde pelerinii au fost intampinati de Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, mitropolitul Banatului, si a fost oficiata slujba Vecerniei cu Litie.
Credinciosii au plecat in pelerinaj de la Biserica Ortodoxa din Piata Alexandru Mocioni (Kuttel), au mers pe B-dul 16 Decembrie 1989 – Podul Traian – Catedrala Mitropolitana. Al doilea grup de credinciosi a avut ca punct de plecare Biserica Ortodoxa din strada profesor George Dragomir (Piata Crucii), apoi pe B-dul Mihai Viteazul – Podul de la Universitate – B-dul Regele Ferdinand (contrasens) – Catedrala Mitropolitana. Credinciosi au plecat si de la Mitropolia Banatului, pe B-dul C.D. Loga, pentru a ajunge la Catedrala Mitropolitana. In grupul plecat de la Mitropolia Banatului s-a aflat si IPSS Ioan, care a parcurs impreuna cu credinciosii drumul de la resedinta mitropolitana spre catedrala, aoclo intampinand credinciosii care au venit din alte directii, scrie tion.ro.
Incepand din seara Duminicii de Florii intram in Saptamana Patimilor, care va culmina cu Sfanta zi de Joi, ce este asociata cu Cina cea de taina, si cu Vinerea Mare, ce aminteste de rastignirea lui Iisus.
Floriile ne amintesc de intrarea lui Iisus in Ierusalim. De Florii, dupa slujba de dimineata, de la biserica, ramurile sfintite de salcie sunt aduse acasa si se ating cu ele copiii, credinta fiind ca acestia vor creste mari si frumosi. Sunt pastrate la icoane, la porti, la grinda casei, pe morminte sau puse intr-un loc curat, fiind folosite in decursul anului in gospodarie. Alteori, crengutele de salcie sfintite se planteaza undeva in gradina. Traditiile romanesti spun ca ele vindeca animalele bolnave sau aduc o recolta mai bogata.

Citeste si...

24 Aprilie 2016
 1180    0
22 Aprilie 2016
 1217    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu