Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 21 ore
 39    0

Un produs al stupului mai putin cunoscut FACE MINUNI pentru sanatate

stup
Capaceala de albine sau capaceala de faguri este un produs apicol mai putin cunoscut decat mierea, polenul sau propolisul, insa proprietatile sale terapeutice exceptionale il recomanda ca fiind de mare valoare. Capaceala contine atat miere, cat si ceara si propolis, dar si diferite substante active (enzime, antibiotice naturale). 

Cand albinele aduc mierea in stup, aceasta contine multa apa. Prin trecerea mierii de albine din celula in celula, ea este vanturata si imbogatita cu o serie de enzime, pana cand proportia de apa scade pana la un procent de circa 17-18%. Pentru a putea pastra mierea, albinele sigileaza fiecare fagure cu capacele facute din straturi alternative de ceara si propolis.

Ceara contribuie la o buna sigilare a fagurilor, impiedicand patrunderea aerului si a invadatorilor in stup, iar propolisul sterilizeaza mierea. Astfel, mierea se pastreaza in stup cu toate calitatile. In momentul in care fagurele este capacit in proportie de aproximativ 2/3 din suprafata, apicultorul stie ca trebuie sa extraga mierea. Pentru a putea extrage mierea capacelele se taie cu un cutit special.

Capaceala este produsul apicol rezultat in urma indepartarii acestor capacele pentru extragerea mierii. Acest produs de stup este de doua feluri, in functie de calitatile genetice ale rasei de albine: capaceala uscata (cu un procent de miere mai redus deoarece intre capaceala si miere se lasa si o perna de aer) sicapaceala umeda (cu mai multa miere).

Proprietatile terapeutice ale capacelii de albine
Capaceala reprezinta unul din cele mai bune produse apicole si se consuma prin mestecare pana cand ceara se topeste in gura. In felul acesta se asigura si o buna igiena a cavitatii orale.

Datorita combinatiei de miere, propolis, ceara si diferiti alti compusi, capaceala are un rol important in reglarea metabolismului organismului precum si in ameliorarea si vindecarea multor boli. Astfel, se recomanda folosirea capacelii in urmatoarele situatii:
- afectiuni ale stomacului (mai ales ulcere)
- afectiuni ale ficatului
- afectiuni ale cavitatii bucale (stomatita, paradontoza)
- afectiuni respiratorii (faringite, laringite, astm, etc.)- datorita faptului ca este un bun bactericid
- infectii- datorita efectului antibiotic
- afectiuni cardiace - stimuleaza activitatea cordului
- stimuleaza activitatea sistemului imunitar
- are efect de lubrefiere a vaselor de sange si de aceea este foarte utila in cazul persoanelor care au probleme cu aparatul circulator.

Daca doriti sa urmati un tratament cu capaceala, trebuie sa verificati sursa de unde va procurati produsul apicol. Sunt apicultori care ii pacalesc pe consumatori: ei zdrobesc fagurii de miere pe care-i comercializeaza ca fiind capaceala. Dar capaceala are calitati terapeutice superioare in comparatie cu fagurii de miere.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu