Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 1 ora
 17    0

Muzeul de Istorie a Banatului va deveni muzeu national

Muzeul de Istorie a Banatului
Muzeul de Istorie a Banatului (MIB) din Timisoara va deveni, de anul viitor, muzeu national de istorie, demersurile in acest sens fiind facute de mai mult timp la Ministerul Culturii. 
'Este semnat documentul, din cate cunosc eu, pentru oficializarea lui, mai trebuie sa astepte doar publicarea in Monitorul Oficial. La nivel national au fost opt dosare pentru ridicarea la rang de muzeu national, care au trenat in Ministerul Culturii de cel putin sase-sapte ani, iar acum le-au luat in ordinea depunerii dosarelor', a declarat joi, pentru AGERPRES, prof. Dan Octavian Paul, coordonatorul Laboratorului Zonal de Restaurare din cadrul MIB, cel care a ajutat la revitalizarea Muzeului Brukenthal din Sibiu. 
Ridicarea in rang a Muzeului de Istorie va aduce multe avantaje atat pentru institutia in sine, cat si pentru comunitatea timisoreana. Astfel, se vor putea atrage inclusiv fonduri europene, ceea ce ar putea atrage dupa sine o alta performanta, respectiv, un sediu distinct cu rol de 'muzeu in muzeu', in care sa fie expuse piesele Laboratorului Zonal de Restaurare, care acum este total necorespunzator pentru miile de exemplare pe care le detine. 
'In primul rand, este o recunoastere a valorii patrimoniale a Muzeului Banatului si a specialistilor care lucreaza in acest domeniu, de la muzeograf pana la cercetator, conservator, restaurator, investigator. Avantajul practic este ca printr-un muzeu national se pot atrage fonduri nationale si chiar europene. Muzeul Banatului isi castiga, astfel, locul in elita muzeelor din Romania. Oricum, vorbim de elita muzeelor, pentru ca toate cele trei muzee din Timisoara (de Istorie a Banatului, al Satului Banatean si cel de Arta, n.r.) sunt membre ale Consiliului International al Muzeelor (ICOM), cu sediul la Paris. 
Sunt putine astfel de orase in Romania. Ar fi bine ca ele sa si arate pe masura acestui statut', a detaliat prof. Dan Octavian Paul. AGERPRES

Citeste si...

20 Decembrie 2015
 1264    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu