Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 41    0

UIMITOR! Deficitul de sange pentru transfuzii, rezolvat cu sfecla de zahar!

sfecla2
proteina descoperita in sfecla de zahar ar putea fi utilizata ca un substitut sangvin, in situatiile in care rezervele de sange din spitale sunt epuizate, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii suedezi, informeaza bbc.com. Proteina este foarte asemanatoare cu hemoglobina, proteina care transporta oxigenul insange.

Oamenii de stiinta cauta acum un mijloc de a utiliza aceasta „hemoglobina vegetala” intr-un mod care sa fie acceptat de organismul uman. Cercetatorii suedezi spun ca acest fapt va deveni posibil in urmatorii trei ani.

Transfuziile sangvine pot sa ajute numerosi pacienti aflati in situatii urgente si care au pierdut mult sange sau pe aceia care urmeaza tratamente pe termen lung, precum cele anticancer si contra unor maladii sangvine.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia a avut la baza o cercetare stiintifica ale carei rezultate au fost publicate in revista Plant & Cell Physiology, potrivit careia proteina are un rol important in dezvoltarea plantelor. Sfecla de zahar este cultivata in mod industrial pentru productia de zahar.

Potrivit cercetatoarei Nelida Leiva de la Universitatea Lund, coordonatoarea studiului, hemoglobina din aceasta planta "este similara in proportie de  50-60%" cu hemoglobina din sangele uman, dar este mai "robusta".

Nelida Leiva mai spune ca studiul ei a generat doua posibilitati: adaptarea hemoglobinei vegetale pentru a fi utilizata pe pacienti umani si modificarea sfeclei de zahar pentru a produce hemoglobina umana. Hemoglobina din sfecla de zahar s-a comportat la fel ca o versiune a acestei proteine, dar care exista in creierul uman si care prezinta o structura similara.

Urmatorul pas al oamenilor de stiinta va consta in dezvoltarea unei hemoglobine intermediare, care sa fie testata mai intai pe animale de laborator si apoi pe tesuturi umane, iar acest lucru ar putea fi realizat in urmatorii trei ani.

Citeste si...

10 Noiembrie 2015
 1758    0
9 Noiembrie 2015
 1396    0
10 Noiembrie 2015
 1663    0
10 Noiembrie 2015
 3455    0
10 Noiembrie 2015
 1493    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu