Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 76    0

5 greseli de gramatica de care romanii NU se pot desparti

greseli gramatica
Sunt cateva greseli cu care romanii s-au imprietenit atat de bine incat le iau cu ei peste tot: la munca, la intalnirile cu prietenii, in vacante. Generosi, parintii impartasesc erorile cu micutii lor, astfel incat, deseori, greseala devine norma.
1. Folosirea gresita a lui “decat” in loc de “doar” (si invers) este probabil cea mai populara eroare sau oroare gramatica, spuneti-i cum vreti. Atat de populara, incat si Mircea Geoana a facut-o, in dezbaterea televizata anterioara prezidentialelor din 2009. “Mai aveti decat trei zile de mandat”, spunea Geoana la acea vreme, intr-un schimb de replici cu Traian Basescu. Social-democratul avea sa piarda alegerile. “Decat” cateva voturi i-au lipsit pentru a deveni noul presedinte.
Cum e corect? Regula e destul de simpla. “Decat” se foloseste in structuri negative si “doar” in cele afirmative. Exemple: “Nu am decat 5 lei in buzunar”, “Am doar 5 lei in buzunar” sau, ca sa corectam formularea din paragraful anterior, “Doar cateva voturi i-au lipsit pentru a deveni noul presedinte”.
2. O alta greseala il are ca “port-drapel” pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu, devenit faimos pentru aversiunea pe care o avea (si, probabil, inca o are) pentru “pe care”. Si Mihai Tatulici are deseori scapari cu “pe”-ul in acuzativ, dar nu cumva sa trageti concluzia ca, daca nu puneti “pe”-ul atunci cand e nevoie de el, o sa ajungeti demnitari de stat sau jurnalisti TV. Desi, iata, sanse exista!
Cum e corect? Acel “pe” face diferenta intre subiect si complement direct, explica Rodica Zafiu intr-un articol din “Romania Literara”. Iata cateva exemple: “Cartea care e pe masa”, “Cartea pe care am luat-o de pe masa”; sau, ca sa il corectam pe Tariceanu, “Calitatile pe care le au (unii ministri)”.
3. “Sa aibe” este o alta “inventie” lexicala a romanilor. Si de aceasta data, greseala are un demn reprezentant in conducerea statului, presedintele Traian Basescu. Iata cateva intrebari puse de romani pe forumuri, gasite rapid pe internet: “Cati copii trebuie sa aibe o familie?”, “Cate kilograme trebuie sa aibe tortul de nunta?”, “Ce acte trebuie sa aibe masina daca e inmatriculata pe Spania?”. Dar greseala e prezenta si in presa. Cei de la manager.ro ne vorbesc despre calitatile de baza pe care “trebuie sa le aibe” potentialii angajati. Probabil, doar limba straina e obligatorie, cea materna e facultativa.
Cum e corect? Aici, nu sunt multe de explicat, corect este “sa aiba”, “o sa aiba” etc, niciodata cu “aibe”.
4. In anii in care romanii isi luau credite cate nu puteau sa plateasca in intreaga viata pentru a-si lua un amarat de apartament vechi, pe tarlaua lexicala autohtona a aparut si “locatie”. Dar nu folosit corect, ca sinonim pentru “chirie”. Daca o persoana spunea, intr-o discutie cu prietenii, “Mi-am gasit un apartament la 60.000 de euro”, se gasea un coleg sa intrebe “Si cum e locatia?”.
Cum e corect? Potrivit DEX, “locatie” reprezinta “chiria platita pentru anumite lucruri luate in folosinta temporara”.
5. Merita notat ca romanii s-au cam plictisit de “engleji” si “franceji”, de “tigare” si “salbatec”, iar aceste aberatii lexicale pot fi plasate cu mandrie in categoria “pe cale de disparitie”. Insa, exista o formulare gresita care a tinut piept, cu mare succes, trecerii anilor. “Cat aveti ceasul?” este o intrebare pe care romanii o adreseaza adesea. Aparent, nu pare nimic gresit, dar incercati sa analizati logic extrem de slaba legatura dintre cuvinte.
Cum e corect? Intrebarea poate fi “Aveti un ceas?” sau, pentru a fi si mai expliciti, “Cat este ceasul?”.

Citeste si...

11 August 2015
 1554    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu