Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 78    0

Operatie in premiera la Spitalul Cardiotim din Timisoara!

operatie1
La Spitalul Cardiotim Timisoara a fost efectuata prima interventie de inchidere percutana a unui defect septal interatrial, beneficiara fiind o pacienta in varsta de 39 ani
Afectiunea pe care o trateaza medicii de la Cardiotim este una a inimii si da stari de oboseala, palpitatii. Ce se intampla mai exact? Este vorba despre o comunicare anormala intre atriul drept si cel stang al inimii, la care medicii de la Cardiotim au intervenit.
Boala apare in cazul unei infectii virale, virusul rubeolic, in timpul primului semestru de sarcina, ori in alte situatii. Pacientul acuza in general lipsa de aer in timpul efortului, oboseala, palpitatii.
Diagnosticul se pune clinic, apoi este confirmat prin analiza electrocardiogramei. Informatii utile se pot primi si prin RMN. Avantajul rezolvarii interventionale este faptul ca pacientul are o durata scurta de spitalizare, iar recuperarea se face rapid, a doua zi pleaca acasa.
„Este o procedura eleganta, rapida, care necesita o perioada scurta de spitalizare, aproape nedureroasa pentru pacient. Durerea este mai mica decat cea intr-un cabinet stomatologic. Metoda mai prezinta avantajul lipsei de complicatii in timp. Copilul se naste cu o astfel de afectiune. Ea isi face simtita prezenta poate la 15 ani, 20 de ani sau mai tarziu. Procedura poate fi efectuata si la copii”, spune dr. Milovan Slovenski.
Inchiderea percutana reprezinta metoda de electie pentru tratamentul majoritatii defectelor septale interatriale, datorita caracterului minim invaziv, a eficientei ridicate, respectiv a ratei extrem de scazute a complicatiilor. Procedura, in premiera in Banat, s-a desfasurat zilele trecute sub anestezie locala, pacienta fiind externata dupa 24 ore. Este prima procedura de acest fel realizata in Banat.
„Ne exprimam speranta ca prin acest prim pas sa deschidem drumul catre rezolvarea minim invaziva a majoritatii cazurilor de acest fel, in acord cu recomandarile societatilor internationale”, spun reprezentantii clinicii.
Daca nu se opereaza, pacientul va dezvolta hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca. Nu se distruge numai inima, ci si plamanul. Interventia a fost realizata de dr. Milovan Slovenski (Cardiotim), in colaborare cu dr. Igor Nedelciuc (IBCV Iasi), dr. Dan Gavrilescu si prof. dr. Adina Ionac (IBCV Timisoara), alaturi de intreaga echipa Cardiotim.
Cum se realizeaza procedura? Se injecteaza substanta de contrast in atriul stang dupa traversarea defectului cu un cateter MPA 1. Apoi se introduce balonul de dimensionare (Sizing Balloon) pentru verificarea dimensiunii defectului septal. Se alege dimensiunea dispozitivului de inchidere si se pozitioneaza transeptal. Apoi se elibereaza primul disc al dispozitivului la nivelul atriului stang si se elibereaza al doilea disc al dispozitivului la nivelul atriului drept, scrie tion.ro.

Citeste si...

19 Iulie 2015
 1447    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu