Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 49    0

Timisorenii se intorc in comunism

Mii de obiecte din perioada comunismului pot fi admirate la Timisoara. Totul se datoreaza Muzeului Consumatorului Comunist, proaspat deschis pentru public. Carti, discuri, jucarii, reviste, obiecte casnice si multe altele pot fi descoperite aici. Pentru a strange colectia s-a lucrat mai bine de cinci ani, iar o parte din exponate sunt cu adevarat comori rare, demne de expus la muzeu.
Muzeul Consumatorului Comunist, primul de acest tip din Europa de Est, si-a deschis portile sambata, 16 mai. Doritorii pot sa viziteze colectia la subsolul de la Scart Loc Lejer. Miile de exponate de aici contureaza perfect atmosfera Epocii de Aur. Nu lipsesc sacosele de rafie, televizoarele alb-negru, discurile cu povesti sau cele cu melodii patriotice. Papusile Aradeanca sunt si ele la loc de cinste, la fel cum sunt bicicletele „Pegas”.
Totul este amenajat sub forma unei locuinte, care are sufragerie, baie, camera copiilor si bucatarie. Muzeul este dedicat atat turistilor straini, copiilor, dar si celor care au trait din plin zilele in care stateau la coada cu plasa de rafie in mana sau aveau pestele de sticla pus la loc de cinste pe televizor. De asemenea, Muzeul Consumatorului Comunist este unul interactiv, iar vizitatorii pot sa atinga exponatele, sa le pozeze si doritorii vor avea alaturi ”specialisti in Epoca de Aur”, care sa le povesteasca despre ele.
„Sa nu ma intrebati de unde mi-a venit ideea pentru ca asta nu stiu sa va spun. (…) Am strans toate obiectele astea in cinci ani de zile, dar nu numai eu, ci si colegii, prietenii, oamenii care frecventeaza locul. Am cautat si in gunoaiele de pe strazi, cand se face curatenia de toamna sau de primavara, pe la targuri, prin poduri, in absolut orice locuri in care ar putea sa fie lucruri din astea. A fost o chestie colectiva. (…) Eu am inceput sa strang chestiile astea din cauza discurilor, colectionam discuri. Cand eram copil ascultam discuri si cu muzica, si cu povesti si pentru mine asta inseamna perioada. Pentru altii e mai reprezentativ pestele de pe televizor, bibelouri. Sunt cateva obiecte definitorii, cum ar fi sticla de lapte, care apare si in reclame si in clipuri muzicale. Eu as spune ca sticla de lapte e pe primul loc”, a declarat Ovidiu Mihaita, fondatorul muzeului.
Tot el a explicat si ce reprezinta colectia: „Este un fel de recuperare a memoriei. Amintirile sunt in capul nostru, ele sunt obiecte, dar genereaza ceva in oameni. Noi nu batem moneda pe nostalgia acelei perioade, nu asta vrem. Dorim sa pastram amintirea si o frantura de istorie care e foarte variata”.
Daca unele dintre exponate sunt obisnuite si pot fi gasite cu usurinta in multe case din Romania, altele sunt cu adevarat rare si prin urmare sunt foarte valoroase, colectionarii fiind dispusi sa plateasca si sute de euro pentru. De asemenea, cei care doresc sa contribuie la marirea muzeului pot face acest lucru daca mai au pe acasa obiecte din acea perioada, scrie tion.ro.
Muzeul poate fi vizitat gratuit, acceptandu-se donatii. Cei care nu au apucat inca sa-l viziteze nu trebuie sa-si faca griji. Ovidiu Mihaita a spus ca are de gand sa-l tina deschis pana cand „se prabuseste casa” care-l gazduieste.

Citeste si...

15 Mai 2015
 1108    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu