Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 5 ore
 32    0

Vrei sa prepari acasa COZONACUL pentru Craciun? Iata o reteta simpla, cu nuca

Exista numeroase retete de Craciun, toate delicioase si festive, dar cozonacul este nu doar un desert, ci un simbol al acestor zile de sarbatoare. Prin urmare, cozonacul de Craciun merita o atentie si un "regim" deosebit. De aceea, iti sugeram o reteta speciala, cu umplutura din nuca macinata si decorat cu caramel.

Ingrediente

750 grame faina

1 cana lapte

5 linguri zahar

40 grame drojdie

3 oua

1 margarina

1 galbenus ou pentru uns cozonacii

putin unt pentru uns tava

Reteta simpla si rapida de tort de vara fara foc

Descopera de ce ti se face foame atunci cand privesti imagini cu mancare
 

Umplutura

500 grame nuca macinata

zahar dupa gust

Caramel

400 grame zahar

150 grame unt

300 ml smantana pentru frisca (30 % grasime)

Mod de preparare

1. Amesteca usor ingredientele uscate, adauga laptele caldut, in care ai dizolvat drojdia, apoi ouale usor batute si mizate cu maragrina topita. Framanta pana obtii un aluat elastic si pufos. Lasa-l la dospit 30-40 minute.

2. Intre timp, pregateste caramelul: pune zaharul la topit pe foc mic, amestecand din cand in cand cu o spatula. Cand se inchide la culoare, amesteca de la margine spre mijlocul cratitei, pentru a nu-i da timp sa se lipesca. Lasa pe foc pana se topeste bine tot zaharul sau pana cand devine auriu si fluid.

3. Ia cratita de pe foc, adauga untul, amestecand pana se topeste, iar apoi frisca. Pune inapoi pe foc si amesteca pana ce se ingroasa putin, dar nu foarte tare, fiindca se va mai inchega odata cu racirea. Sunt suficiente 5-7 minute din momentul in care pui cratita pe foc.

4. Imparte aluatul acestei retete de Craciun in zece parti egale si intinde fiecare parte intr-o foaie foarte subtire. Unge foaia cu un strat fin de caramel, iar apoi presara nuca macinata si amestecata cu zaharul.

5. Ruleaza fiecare foaie si aseaza-le prin suprapunere in tava de cozonac unsa cu unt (cate cinci "rulade"). Vor iesi doi cozonaci. Unge-i cu albus si da-i la cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pana devin aurii.

6. Cand sunt copti, scoate-i din cuptor, lasa-i sa se raceasca si toarna peste ei caramelul pe care, in prealabil, il incalzesti putin la microunde ca sa devina mai fluid. Pentru a conferi un aspect placut si festiv acestei retete de Craciun, decoreaza cozonacii cu nuca intreaga sau macinata.

Citeste si...

24 Decembrie 2014
 1300    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu