News Flash:

ALERTA METEO: Cod portocaliu de vant si ninsori. Harta judetelor vizate de avertizarea meteorologilor / Anuntul CNAIR legat de circulatia rutiera

18 Ianuarie 2018
1099 Vizualizari | 0 Comentarii
viscoll

Meteorologii au emis cod portocaliu de ninsori si vant pentru Iasi, Vaslui, Vrancea, Galati, Tulcea si zona joasa a judetelor Neamt si Bacau. De asemenea, se anunta viscol si in Muntii Banatului, Carpatii Meridionali si Carpatii de Curbura.
Pentru Iasi, Vaslui, Vrancea, Galati, Tulcea si zona joasa a judetelor Neamt si Bacau avertizarea intra in vigoare joi, la ora 01.00, fiind valabila pana la ora 17.00.

Meteorologii anunta intensificari ale vantului cu viteze, in general, de 75...85 km/h si temporar ninsoare viscolita.

Miercuri, la ora 18.00, va intra in vigoare un alt cod portocaliu, valabil pana joi la ora 20.00, pentru Muntii Banatului, Carpatii Meridionali si Carpatii de Curbura. In aceste zone, viteza vantului la rafala va depasi 80…90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea si troienind zapada, iar vizibilitatea va scadea sub 50 m.


De asemenea, de miercuri, ora 14.00, pana joi, la ora 22.00, este valabila o atentionare cod galben de ninsori si intensificari ale vantului. In intervalul mentionat in zona de munte va ninge insemnat cantitativ si se va depune strat consistent de zapada.

In dupa-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) si in prima parte a noptii de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), in Transilvania vor fi la inceput precipitatii mixte, apoi mai ales sub forma de ninsoare. In a doua parte a noptii de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) si in cursul zilei de joi (18 ianuarie) in Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei si pe arii restranse in nordul Munteniei vor predomina ninsorile. Cantitatile de apa vor depasi local 15…20 l/mp si izolat 30…35 l/mp. Vantul se va intensifica treptat in cea mai mare parte a tarii, dar cu precadere in sud, centru, est si la munte, unde vor fi rafale de 50...70 km/h, iar local in Moldova, in Dobrogea si pe crestele montane inalte, 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea, explica meteorologii.

In sudul, sud-estul si centrul tarii, pe arii restranse, vor mai fi depuneri de polei.

CNAIR, pregatita sa intervina in zonele afectate de codul portocaliu de viscol

Autoritatile dau asigurari ca sunt pregatite pentru a interveni in zonele care vor intra in cod portocaliu de viscol, CNAIR avand un stoc de 110.000 tone de sare, dintre care 22.000 numai in zona Iasiului, care va fi cea mai afectata de vant si ninsori.

”Vreau sa spun foarte ferm, pentru ca suntem in acest moment in perioada de iarna, nu mai acceptam si nu mai vreau sa avem probleme pe niciun fel de domeniu si oricine va gresi va plati. (...) Eu o sa fiu in permanenta aici (la Ministerul Transporturilor - n.r.), impreuna cu colegii mei. Daca apar cazuri prin intermediul presei, daca vreun participant in trafic anunta, stam la dispozitie si o intervenim cat de repede putem in acea zona”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Dragos Titea.

La randul sau, directorul general adjunct al CNAIR - Directia Generala Exploatare Infrastructura Rutiera, Radu Munteanu, a spus ca exista un stoc de 110.000 de tone de sare la nivelul intregii tari.

”CNAIR este pregatita pentru a actiona si la acest cod portocaliu si la toate fenomenele care vor aparea in cursul acestei ierni. (...) O sa ma refer cu date mai concrete pentru zona Iasi, unde vor fi cele mai multe probleme in aceasta noapte. Deci in zona Iasi sunt 22.000 de tone de sare, in judetele afectate de codul portocaliu. Exista si 300 de tone de clorura de calciu. De asemenea, sunt pregatite sa actioneze in aceasta zona 422 de utilaje, dintre care 17 autofreze de indepartat zapada”, a adaugat Munteanu.

El a mai precizat ca la nivelul intregii retele de drumuri CNAIR are mobilizate 2.889 de utilaje.

”Tot personalul este pregatit. Eu personal voi asigura conducerea comandamentului in aceasta noapte, impreuna cu colegii de la IGPR. Orice problema va aparea va fi anuntata imediat. Speram sa nu fie probleme si totul sa se desfasoare normal”, a conchis Radu Munteanu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004719 (s)