News Flash:

ALERTA METEO! Cod galben si cod portocaliu de ploi, ninsori si vant

27 Noiembrie 2017
908 Vizualizari | 0 Comentarii
ninsori cod

Peste 3.500 de pompieri sunt pregatiti sa intervina in judetele unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, in contextul emiterii de catre ANM a avertizarilor cod galben si cod portocaliu de ploi, ninsori si vant, potrivit IGSU.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, peste 3.500 de pompieri cu peste 600 de mijloace tehnice sunt pregatiti sa intervina in sprijinul populatiei si autoritatilor locale.

In contextul emiterii de catre Administratia Nationala de Meteorologie a avertizarilor de cod galben si cod portocaliu, care prognozeaza ploi abundente, intensificari ale vantului si ninsori in mai multe zone din tara, IGSU a dispus unitatilor subordonate luarea masurilor necesare pentru prevenirea si gestionarea optima a eventualelor situatii de urgenta.

”Pentru eficientizarea misiunilor de raspuns, s-au dispus masuri de activare a grupelor operative in cele 7 judete aflate sub incidenta Codului Portocaliu ( ISU Arges, ISU Brasov, ISU Buzau, ISU Covasna, ISU Dambovita, ISU Prahova si ISU Vrancea) si asigurarea rezervei de personal care sa completeze, la nevoie, echipajele de interventie. Totodata, in judetele unde, din experienta anilor trecuti, exista posibilitatea producerii inundatiilor sau a fenomenului de zapor, echipaje ISU monitorizeaza cursurile de apa pentru identificarea si eliminarea potentialelor stari de pericol pentru comunitati”, a transmis, luni, IGSU.
O alta masura dispusa de IGSU a fost verificarea si cunoasterea situatiei in ceea ce priveste femeile gravide cu sarcina in 7-9 luni, a persoanelor care urmeaza tratament de dializa sau alte afectiuni, pentru a putea fi asigurat transportul preventiv al acestora catre unitatile medicale abilitate, in cazul manifestarii ninsorilor semnificative si a viscolului puternic.

La eventualele misiuni de cautare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii sunt pregatiti sa intervina cu cele 36 senilate cu capacitate marita de trecere, in sprijinul acestora putand fi solicitate alte sapte astfel de mijloace ale CNAIR, in baza protocolului de colaborare incheiat intre institutia noastra si aceasta companie.

De asemenea, IGSU transmite ca pentru misiunile de salvare pot fi utilizate 42 autospeciale pentru transport personal si victime multiple (ATPVM), 32 de autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum si autospeciale de interventie la incendii si autospeciale SMURD.

Pompierii le recomanda cetatenilor sa evite sa plece la drum pe timp de viscol si ninsoare puternica, iar daca deplasarea este absolut necesara, sa se informeze in prealabil daca pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Inainte de plecare, sa se asigure ca sistemul de incalzire functioneaza eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzator pentru circulatia in conditii de iarna (anvelope specifice sezonului rece, lanturi antiderapante, lopata, saculet cu nisip etc.). Evolutia situatiei din teren este permanent monitorizata prin Centrul Operational National al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006837 (s)