News Flash:

Alerta de pesta porcina!

9 August 2017
1100 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina
Dupa ce in judetul Satu Mare s-a confirmat un focar de pesta porcina africana, autoritatile judetene din Iasi au intrat in alerta. Pentru a nu risca vreun astfel de incident, autoritatile iesene au trecut la luarea unor masuri. 

"În judetul Iasi nu a fost semnalat pâna în acest moment niciun caz de pesta, dar au fost dispuse deja masurile specifice necesare pentru informarea crescatorilor de suine si a gestionarilor fondurilor de vânatoare, iar medicii veterinari din teritoriu au fost instruiti cu privire la catagrafierea efectivelor de porcine din gospodariile populatiei si la urmarirea starii de sanatate a acestora. S-a solicitat primarilor din judet activarea unitatilor locale de sprijin pentru a asigura interventia rapida în caz de necesitate, ca si actualizarea componentei acestora. S-a solicitat, de asemenea, identificarea unor terenuri care sa poata fi utilizate pentru eventuala îngropare a cadavrelor provenite de la animale moarte sau eutanasiate, ca si actualizarea stocurilor locale de materiale si dezinfectanti. Pâna la eliminarea riscului de aparitie si difuzare a pestei porcine africane în judetul Iasi, achizitionarea de porcine de catre populatie va putea fi facuta numai din exploatatii cu status de sanatate cunoscut si certificat, iar circulatia persoanelor straine în zona adaposturilor unde sunt crescute porcine va fi limitata", a mentionat prefectul Marian Serbescu. Acesta a precizat si masurile care vor fi luate in perioada urmatoare. 

"Vor fi desfasurate actiuni specifice de supraveghere în comunele riverane Prutului, ca si în fondurile de vânatoare din apropierea frontierei, dat fiind faptul ca exista posibilitatea traversarii acestuia de catre porci mistreti proveniti din Republica Moldova. În tara vecina au fost identificate în cursul acestui an doua focare de pesta porcina africana, în raioanele Edinet si Soroca, ambele fiind lichidate. Boala nu se transmite de la animale la om, dar produce în cazul suinelor un procent de morbiditate si mortalitate foarte ridicat, costurile cu eradicarea si restrictiile impuse comertului ducând la pierderi economice semnificative", a mai mentionat prefectul Marian Serbescu.

iasi veterinari dezinfectanti marian serbescu actiuni supraveghere
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006636 (s)