News Flash:

ALERTA! Cod portocaliu de inundatii pe rauri din judetele Maramures, Satu Mare si Bistrita-Nasaud

5 Februarie 2017
1023 Vizualizari | 0 Comentarii
inundatii sloiuri
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis duminica o avertizare Cod portocaliu de inundatii pentru rauri din judetele Maramures, Satu Mare si Bistrita-Nasaud, valabila pana luni, la ora 12:00.
Potrivit hidrologilor, avertizarea vizeaza raurile din bazinele hidrografice Iza, Tur si Lapus — bazin mijlociu si inferior din judetele Maramures si Satu Mare, si Somesul Mare din judetul Bistrita-Nasaud, unde se vor inregistra cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie si ale Cotelor de inundatie si cresteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundatii locale pe unele sectoare de rau, din cauza influentei evolutiei formatiunilor de gheata.
Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri din bazinele hidrografice Tur si Lapus. De asemenea, se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce si pe afluenti de grad inferior.
De asemenea, INHGA a emis si o avertizare Cod galben de inundatii, valabila pana marti, la ora 16:00, pentru rauri din bazinele hidrografice Tisa, Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Somes — aval confluenta Somesul Mare, afluentii mici ai Somesului aferenti sectorului aval Dej (judetele Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare), Somesul Mic — bazin superior si afluenti (judetul Cluj), Crasna (judetele Salaj si Satu Mare), Barcau — bazin superior si mijlociu (judetele Salaj si Bihor), Crisul Repede — bazin superior si afluentii din bazinul mijlociu (judetele Cluj si Bihor), Crisul Negru (judetul Bihor), Crisul Alb (judetele Hunedoara si Arad), Aries superior si afluenti (judetele Cluj, Alba).
INHGA va actualiza prognoza in functie de evolutia fenomenelor hidrologice din perioada urmatoare.
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) e emis, sambata, o informare de ploi moderate cantitativ, valabila la nivelul intregii tari, dar in special in zonele montane si cele din vest, centru si nord, pana in seara zilei de duminica.
Potrivit meteorologilor, in intervalul 4 februarie, ora 10:00 — 5 februarie, ora 20:00, temporar, vor fi precipitatii indeosebi in vestul, nordul si centrul tarii, precum si la munte.
In acelasi timp, in Maramures, nordul Transilvaniei, Crisana, Banat, nordul Carpatilor Orientali si in Carpatii Occidentali, cantitatile de apa vor depasi local 15 — 20 l/mp si izolat 30 l/mp.
De asemenea, vor predomina ploile, favorizand topirea stratului de zapada. In zona montana inalta, la peste 1.800 de metri, vor fi mai ales ninsori, iar vantul va prezenta unele intensificari, cu viteze de pana la 60 — 70 km/h. Trecator si izolat, in centrul si nord-estul tarii, se va produce polei.
AGERRPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1155 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007385 (s)