News Flash:

Ai dat ceasul inapoi? Noaptea trecuta s-a trecut la ora de iarna

30 Octombrie 2016
1063 Vizualizari | 0 Comentarii
ora de iarna1
Romania a trecut in noaptea de sambata spre duminica la ora de iarna30 octombrie fiind cea mai lunga zi din an. Romanii au dat ceasurile inapoi cu o ora. Asadar, in noaptea de sambata spre duminica s-a dormit mai mult cu o ora pentru ca ora 4:00 a diminetii a devenit ora 3:00.


ORA DE IARNA 2016. In noaptea de sambata spre duminica, Romania a revenit la ora Europei de Est sau Timpul Legal Roman. Astfel, incepand de duminica, Romania va avea doua ore avans fata de timpul universal coordonat (UTC).


Astfel, duminica, 30 octombrie 2016, va fi cea mai lunga zi din an, avand 25 de ore.


Mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, este folosit in peste 100 de tari din lumea intreaga. Romania a aderat la ora de vara in 1932.


ORA DE IARNA 2016. Pentru urmatorii ani, trecerea la ora de vara si la ora de iarna se va face la urmatoarele date:


2017 – 26 martie – 29 octombrie


2018 – 25 martie – 28 octombrie


2019 – 31 martie – 27 octombrie


2020 – 29 martie – 25 octombrie


Unele studii arată că, timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, se înregistrează o creştere a numărului de accidente de circulaţie, care vizează în special pietonii şi bicicliştii. Fenomenul nu se datorează schimbării orei în sine, ci faptului că se întunecă tot mai devreme pe zi ce trece, reducând vizibilitatea pe străzi şi şosele.
Se recomandă sporirea atenţiei şi echiparea corespunzătoare de către biciclişti (cu elemente reflectorizante).


De asemenea, pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiştii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă. Între acestea, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simţi o stare de angoasă că urmare a posibilităţii de a uită să schimbe ora şi mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deşi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual şi este bine să se facă cu anticipaţie.


A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea.


O altă recomandare este de a merge la culcare cu o ora mai târziu sâmbătă seară. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o ora considerată ca obişnuită.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. Pentru a depăşi această stare este nevoie de multă odihnă şi de necesitatea de a adopta un ritm de viaţă (muncă, ore de masă şi de culcare) ce corespunde trecerii la nouă ora. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

romania 30 octombrie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005078 (s)