News Flash:

Acestea sunt primele simptome ale cancerului pulmonar. Cand sunt durerile in piept un semn de alarma?

28 Noiembrie 2017
1496 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer pulmonar

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificila, spun specialistii. Deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei raceli persistente sau cu tusea cauzata de fumat. In majoritatea cazurilor, afectiunea este diagnosticata cand deja se inregistreaza metastaze.
Medicii recomanda sa va prezentati imediat la medic daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome: 
tuse; 
sputa cu sange; 
dispnee (dificultati de respiratie);
dureri toracice – apar la 1/4 din bolnavi. Durerea este adesea cronica, surda si se localizeaza difuz, fiind datorata afectarii, prin invazie tumorala, a structurilor din jurul plamanilor;
pneumonii sau bronsite repetate;
oboseala;
lipsa poftei de mancare si scadere in greutate;
raguseala;
transpiratii ale fetei si gatului.


Un deces la fiecare 30 de secunde

„Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm in randul barbatilor si al patrulea ca frecventa la femei. In Romania, potrivit studiului Globocan din 2008, se inregistreaza o incidenta de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori“, precizeaza medicul Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de Cancer. „Mortalitatea in urma cancerului pulmonar nu este inca surclasata de nicio alta malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva in lume, o persoana moare din cauza cancerului pulmonar“, avertizeaza medicul pneumolog Dorin Vancea.

Cauza principala a cancerului pulmonar este reprezentata, la peste 90% din pacienti, de fumat. Statisticile arata ca, in randul barbatilor fumatori, riscul de aparitie a cancerului pulmonar este de 17%, in timp ce in randul femeilor fumatoare este de 12%. Persoanele care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de pana la 25 de ori mai mare decat un nefumator. “Este un fenomen evident: un plaman curat se transforma intr-un plaman negru, incarcat. Iar dupa o perioada lunga de fumat, sa zicem 20 de ani, practic, respiratia este mult ingreunata. In plus, substantele nocive care se acumuleaza in plamani duc la aparitia cancerului de plamani, a bolii pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inima”, ii avertizeaza pe fumatori prof dr. Semih Halezeroglu.

De aceea, specialistii le atrag atentia fumatorilor sa-si monitorizeze starea de sanatate. Astfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda persoanelor fumatoare, cu varstele intre 55 si 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de tigari pe an sau mai multe sa faca anual o tomografie cu substanta de contrast. Depistat in stadii incipiente, cancerul de plamani are sanse maxime de vindecare si datorita metodelor chirurgicale care au evoluat spectaculos.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1173 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006762 (s)