News Flash:

5 lucruri pe care nu le stiai despre cafeaua decofeinizata

13 Iulie 2018
983 Vizualizari | 0 Comentarii
cafea cana

Cafeaua este pentru multi dintre noi un rasfat zilnic, fara de care diminetile ar fi lipsite de farmec. Iar cei care consuma regulat licoarea amaruie si aromata, înteleg pe deplin însemnatatea acestui obicei transformat uneori în "alint".

Daca, din motive medicale sau pur si simplu pentru ca nu doriti sa oferiti organismului o cantitate mare de cofeina, va numarati printre consumatorii de cafea decofeinizata, va facem cunoscute cateva lucruri despre aceasta varianta de cafea, pe care, probabil nu le stiati.

Ce presupune procesul de decofeinizare al cafelei
De obicei cafeaua decofeinizata este obtinuta din soiuri superioare de cafea, care rezista foarte bine la procedeele de decofeinizare pastrandu-si aroma si savoarea. Miscelele de cafea decaf sunt în proportie mai mare Arabica si mai mica Robusta.
Cele mai utilizate doua procedee prin care boabele de cafea sunt decofeinizate astazi sunt procesul chimic si procesul care utilizeaza apa pura. În ambele cazuri, boabele de cafea sunt decofeinizate cat nu sunt înca prajite.

Stiai ca o cafea decofeinizata imbunatateste memoria?

În cazul procesului chimic, substante precum clorura de metilen sau etil acetatul se utilizeaza ca solventi în procesul de extragere a cofeinei din boabele de cafea, dupa ce acestea au fost în prealabil tinute în apa clocotita astfel încat cofeina sa ajunga la baza membranei fiecarui bob. Solventul utilizat este înlaturat apoi de pe boabele de cafea dupa ce acestea sunt uscate.

Cafeaua decofeinizata nu este lipsita de cofeina
O cafea supusa procesului de decofeinizare nu este 100% lipsita de cofeina, pastrand în compozitie un procent ce oscileaza între 5 si 14% cofeina. Conform reglementarilor curente, o cafea este decofeinizata daca i s-a înlaturat 97% din cofeina pe care o contine în mod normal.

Iata si alte lucruri pe care trebuie sa le stiti despre cafeaua decofeinizata:

1. Solventii folositi pentru decofeinizare sunt nocivi
Pentru decofeinizare sunt folosite mai multe metode, una dintre acestea fiind cea chimica, care foloseste constant solventii. Acestia sunt substante chimice care nu sunt eliminate ulterior (sau nu total) din continutul cafelei, astfel ca ajung în organismul nostru prin consumul acesteia. Acesti solventi sunt daunatori sanatatii, fiind cunoscuti mai ales pentru riscul lor cancerigen.

2. Cafeaua decofeinizata poate duce la cresterea colesterolului
Cafeaua fara cofeina poate mari nivelul de colesterol LDL, afectand sanatatea cardiaca. În cadrul unui studiu, cercetatorii au urmarit 3 grupuri de participanti - unul în care s-au baut 3 cesti de cafea pe zi, a doilea în care s-au baut 3 cesti de cafea fara cofeina si al treilea în care nu s-a consumat deloc cafea. Dupa trei luni, numai grupul în care s-a consumat cafea fara cofeina a prezentat o crestere de 8% a apo lipoproteinei B, un compus al colesterolului LDL.

Renunta la cafeaua decofeinizata! Vezi si alte alimente pe care ar trebui sa le elimini din dieta

3. Cafeaua decofeinizata este mai nociva pentru inima decat cea normala
Daca în cazul cafelei normale riscurile pentru boli cardio-vasculare apar doar atunci cand este consumata în exces, în cazul cafelei decofeinizate riscurile pentru boli de inima si vase apar oricum.

4. Cafeaua decofeinizata reduce riscul de diabet
Studiile au demonstrat ca persoanele care au consumat 6 cani de cafea decofeinizata pe zi au prezentat un risc cu 33% mai scazut de diabet de tipul 2.

5. Cafeaua decofeinizata reduce riscul de cancer la prostata
În cadrul unui studiu desfasurat la scoala de Sanatate Publica Harvard, la care au participat 47.911 de barbati, cercetatorii au observat ca barbatii care au consumat cel putin sase cesti de cafea fara cofeina pe zi au prezentat un risc cu 18% mai redus de a dezvolta cancer la prostata si cu 60% mai scazut de a muri din aceasta cauza.


cafeaua cafeaua decofeinizata diabet
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006470 (s)