News Flash:

Evita sa iei aceste pastile in acelasi timp!

13 Iulie 2018
1003 Vizualizari | 0 Comentarii
pastile

Administrarea concomitenta a medicamentelor poate duce la amplificarea efectului sau, dimpotriva, la reducerea acestuia ori pot surveni reactii secundare grave.

Antibiotice si statine

Medicamentele indicate pentru reducerea colesterolului „rau” (statinele) pot avea ca efect secundar distrugerea tesutului muscular scheletic. Acest risc este amplificat de administrarea concomitenta a unor antibiotice precum claritromicina. De aceea, in timpul tratamentului cu antibiotice, statinele trebuie evitate.

Este bine de stiut si ca eficienta anticonceptionalelor poate fi redusa de unele antibiotice cu spectru larg de actiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina si claritromicina.

Tetraciclina nu trebuie luata in acelasi timp cu unele medicamente indicate pentru tratarea acneei (retinoizi), intrucat exista riscul producerii hipertensiunii intracraniene.

De asemenea, antibioticele din categoria cefalosporinelor nu se asociaza cu diureticele, din cauza ca pot surveni complicatii renale.

Anticoagulante cu aspirina

Printre tratamentele care necesita o atentie sporita se numara anticoagulantele orale (prescrise pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange). De obicei, administrarea acestora se face pe perioade lungi, existand o probabilitate mai mare ca ele sa interactioneze cu alte medicamente.

De aceea, daca iei anticoagulante, mentioneaza acest lucru farmacistului in caz ca ai nevoie sa iei alte medicamente. De pilda, administrarea in acelasi timp a anticoagulantelor cu aspirina sau cu ibuprofen creste riscul de hemoragie interna.

La randul lor, antiacidele (indicate in ulcer sau arsuri gastrice) pot sa scada absorbtia anticoagulantelor. Aspirina trebuie evitata si de persoanele care urmeaza tratament cu astm bronsic, pentru ca poate favoriza producerea unei crize.

Ce alaturari trebuie evitate

Antidepresivele si anxioliticele (indicate in tratamentul anxietatii) nu se administreaza in acelasi timp cu anticoagulantele, cu pastilele contra migrenelor sau cu tratamentele contra tusei.

Corticosteroizii nu se administreaza nici impreuna cu unele diuretice si purgative, existand risc de aritmii.

Antihistaminicele potenteaza efectul sedativelor, iar metoclopramidul creste absorbtia paracetamolului.

Ibuprofenul poate reduce eficienta tratamentului hipertensiv.

Luate impreuna, unele medicamente reduc efectele altora

Medicamentele pentru tratarea arsurilor la stomac (pansamentele digestive) pot impiedica absorbtia altor tratamente sau le poate scadea eficienta. Din acelasi motiv, nu se iau impreuna antibiotice de tipul doxiciclinei cu carbonatul de calciu.

Antiacidele care contin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbtia tetraciclinei, iar eficienta corticosteroizilor poate fi scazuta de fenitoina (recomandata in epilepsie) si de rifampicina (indicata in tuberculoza).

sursa:clicksanatate.ro


antidepresivele corticosteroizii antihistaminicele ibuprofenul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1172 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004791 (s)