News Flash:

41 de ani de la cel mai mare cutremur. Autoritatile au lansat ghid care ne invata cum sa reactionam in caz de calamitate

4 Martie 2018
912 Vizualizari | 0 Comentarii
cutremur china

Acum 41 de ani cel mai puternic cutremur lovea Romania. In doar 56 de secunde, cutremurul cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a dus la moartea a 1.500 de persoane si ranirea altor 11.000 si pagube uriase. Cel mai nou ghid cu informatii utile in caz de calamitate, disponibile pe fiipregatit.ro.
Pe aceasta plaftorma online care centralizeaza date de la IGSU, DSU si alte institutii, disponibila si pe telefonul mobil, puteti gasi un "ghid cutremur" cu recomandari inaintea, in timpul si dupa eveniment. Ghidul poate fi descarcat si pe aparatul mobil si poate fi folosit in offline. De asemenea, pe site gasiti si aplicatia pentru smartphone a Departamentului pentru Situatii de Urgenta, care trasmite alerte de vreme, trafic si dezastre naturale. Pe aplicatie exista si o sectiune unde orice persoana poate raporta evenimentul la care este martora.

Ghidul pentru cutremur,de pe platforma mai sus mentionata, recomanda oamenilor sa faca lucrari de reparatie si intretinere la cladirile in care locuiesc, daca acest lucru se impune, sa nu efectueze modificari la cladiri pentru marirea sau micsorarea unor spatii, care afecteaza structura de rezistenta a acestora. Ghidul recomanda locatarilor si "sa nu monteze antene, instalatii de ventilatie/climatizare, etc., pe elementele structurale sau nestructurale ale cladirii, daca acestea afecteaza structura de rezistenta". Oamenilor li se recomanda si sa-si priveasca locuinta si sa-si imagineze "ce ar putea sa se intample in fiecare camera daca s-ar produce un cutremur".

Pe site sunt si informatii despre ce trebuie sa facem in timpul unui cutremur. Printre recomandari se numara pastrarea calmului si adapostirea imediata sub o masa, un birou sau o piesa solida de mobilier, departe de ferestre, geamuri, oglinzi sau aparate de iluminat. pana la terminarea cutremurului. Daca o persoana se afla pe hol atunci cand incepe evenimentul, aceasta trebuie sa se aseze in pozitia ghemuit langa un perete interior, protejandu-si capul si fata. Nu este recomandat sa iesiti afara din interiorul cladirii sau sa va duceti pe balcon si nici utilizarea liftului.
Pentru persoanele care se afla in exteriorul cladirii atunci cand incepe cutremurul, ghidul recomanda adapostirea intr-un loc sigur, departe de ferestre, poduri, cladiri, cabluri electrice sau stalpi, cat si pastrarea unei distante de 10 metri de cablurile electrice rupte sau cazute. Daca persoana este in masina, aceasta trebuie sa ramana in autoturism, iar dupa incetarea cutremurului, nu trebuie sa iasa din autovehicul daca in jurul lui sunt cabluri electrice. In acest caz persoana trebuie sa astepte fortele de interventie. Pentru cei care se afla pe munte in momentul proceducerii unui cutremur trebuie sa se adaposteasca intr-un loc sigur, deoarece pe pantele instabile pot cadea pietre, copaci sau se pot produce chiar alunecari de teren.

Dupa un cutremur, primul lucru recomandat este sa pastrarea calmului si linistirea copiilor.

"Verificati daca sunteti raniti si apoi uitati-va si la persoanele din jur. In cazul in care sunt raniti, asigurati primul ajutor, doar daca va pricepeti. Daca, in urma producerii unui cutremur, ati fost surprins sub daramaturi sau in incinte, la anumite intervale de timp, daca este posibil, trebuie sa loviti cu un obiect tare in partea cea mai compacta a locului in care sunteti blocati, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate si localizate de aparatura speciala de cautare-salvare", se arata in ghid.

Telefonul trebuie folosit doar pentru urgente, iar cand vor sa iasa din bloc, oamenii trebuie sa fie atenti la scari ca nu cumva sa fi fost afectata structura de rezistenta a acestora. In cazul in care nu puteti parasi locuinta, scrieti un afis cu litere foarte mari cu mesajul "AJUTOR!".

Indicat este sa ascultati la radio instructiunile autoritatilor. Nu trebuie sa folositi masina decat in situatii extreme, deoarece caile de circulatie trebuie lasate libere pentru autovehiculele de interventie. In scoli, profesorii trebuie sa indrume copiii si sa asigure protectia lor pana la venirea unui adult din familie.

Pe fiipregatit.ro gasiti si informatii despre ce trebuie sa contina rucsacul pentru situatii de urgenta, care ajuta persoanele sa supravietuiasca vreme de 3-5 zile, in cazul in care sunt nevoite sa-si paraseasca locuinta. Rucsacul trebuie sa contina cel putin 4 litri de apa/persoana/zi, iar pentru cei care au animale de companie sa nu uite sa sa aiba circa 30 ml apa/kg animal pe zi. Apa din rucsac trebuie inlocuita o data la sase luni. Rucsacul mai trebuie sa contina si alimente care nu necesita racire, coacere sau fierbere, cum ar fi conserve, alimente deshidratate, batoane energizante, biscuiti de secara, dulceata, sucuri, cafea sau ceai. Persoanele trebuie sa puna in rucsac si imbracaminte, in functie de sezon si lenjerie de corp, un sac de dormit. Trusa de prim ajutor trebuie sa contina medicamentele personale si retete, un bilet cu numele medicului de familie, analgezice, antiseptice, iar la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant, etc.

Este recomandat sa existe in rucsacul pentru situatii de urgenta si "aparat radio AM/FM cu baterii de schimb, lanterna/persoana si baterii de schimb, un fluier, un telefon mobil, o cartela telefonica, cablu si un acumulator suplimentar", se arata pe site-ul fiipregatit.ro. Articole de igiena personala, precum hartie igienica, hartie umeda de maini, batiste de hartie, sapun, sampon, deodorant, pasta de dinti, periuta de dinti, pieptene nu trebuie sa lipseasca din bagaj. Oamenii nu trebuie sa uite sa aiba la ei si cartile de identitate, carnetele de asigurari medicale, bani, cecuri sau numere de telefon importante.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006941 (s)