News Flash:

315 miliarde de euro pe care Romania nu ii vrea. Fondul European pentru Investitii Strategice, prezentat mediului de afaceri din Timisoara

8 Iulie 2016
1199 Vizualizari | 0 Comentarii
bani 716x300 716x300 716x300
Stam si ne miram cum au reusit vecinii din Ungaria sa dezvolte zeci de baze de agrement. Stam si ne miram cum economia vecinilor nostri duduie in timp ce a noastra a intrat pe mana multinationalelor.
Stam si ne miram ca nu reusim sa accesam fonduri europene, si ca ministrii care se ocupa de ele se tot schimba fara nici un rezultat. Stam si nu facem nimic. In acest timp, romanii trebuie sa stie ca exista fonduri de 315 miliarde de euro pe care ”capabilii tehnocrati” de la Bucuresti nu le baga in seama. Poate pentru ca nu se pot fura. 
Fondul European pentru Investitii Strategice sta la baza Planului de investitii pentru Europa, iar printre tarile care pot beneficia de acest fond, se numara si Romania. FEIS a fost conceput prin combinarea de instrumente financiare complexe si este sustinut de o garantie de 21 de miliarde de euro finantata din bugetul Uniunii Europene si din cel al BEI. Fondul a fost aprobat de institutiile europene in iulie 2015 si, la 9 luni de la adoptarea sa, efectele pozitive ale acestui instrument se pot observa deja la nivel european. Acest fond, gestionat de Banca Europeana de Investitii (BEI), urmareste sa genereze, in viitorii trei ani, investitii private in economia europeana in valoare totala de circa 315 miliarde de euro. FEIS ofera garantii publice pentru proiecte de investitii private cu nivel de risc ridicat in domenii strategice, precum infrastructura de transport si telecomunicatii, eficientizarea energetica, cercetare, educatie si inovare, si, totodata, ofera imprumuturi pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si companii cu mai putin de 3.000 de angajati.
Romania nu a definitivat inca procedura de accesare a Fondului European pentru Investitii Strategice. Europarlamentarul Maria Grapini a avut o interventie, la Strasbourg, pe tema ineficientei FEIS in Romania, iar vicepresedintele Comisiei Europene a dat un raspuns transant: ”tarile din estul si centrul Europei nu si-au facut treaba!”
“Am decis, asadar, sa organizez o dezbatere cu toate partile implicate, administratie centrala, locala, reprezentanti ai mediului privat european si roman”, spune Grapini. Dezbaterea va avea loc sambata 9 iulie, la Timisoara, si va avea ca tema „Fondul European pentru Investitii Strategice – FEIS si fondurile structurale, mijloace de dezvoltare regionala si a IMM-urilor. Demersul meu este unul normal, consider, si se inscrie in ceea ce fac de doi ani, de cand sunt in Parlamentul European: incerc sa aduc informatii relevante pentru mediul de afaceri, cetateni si institutii. Dupa cum stiti, anul trecut am organizat, la Bucuresti, prima dezbatere din Romania pe tema Acordului Transatlantic – TTIP si a impactului asupra IMM-urilor. Anul acesta, am ales Timisoara pentru o tema extrem de importanta: Fondul Strategic de Investitii si fondurile structural”, a explicat europarlamentarul Maria Grapini.
La conferinta de la Timisoara, vor participa reprezentanti ai guvernului, europarlamentari, persoane din administratia locala, asociatii profesionale si IMM-uri. “Sper sa pot aduce informatii suplimentare despre modul de finantare si despre accesarea fondurilor europene direct de la Bruxelles”, a precizat Grapini. Rezultatele dezbaterii de la Timisoara vor fi sintetizate intr-un document ce va fi trimis Guvernului Romaniei.
 
Romania – 0 lei
Romania are o mare nevoie de finantare a investitiilor in proiecte strategice, precum infrastructura de transport sau cea energetica. De aceea, tara noastra ar trebui sa fie unul dintre principalii candidati la obtinerea de finantare prin acest fond. Totusi, dupa 9 luni, Romania, alaturi de Cipru si Malta sunt singurele tari membre care nu am semnat niciun proiect garantat de FEIS. Acest fapt reprezinta o confirmare a temerilor ridicate de Parlamentul European in timpul negocierilor privind aprobarea regulamentului prin care a fost lansat acest fond. De aceea, in calitate de membru al Parlamentului European, am sustinut in repetate randuri nevoia ca Banca Europeana de Investitii si Comisia Europeana sa faca eforturi suplimentare si sa sprijine cu asistenta tehnica statele membre cu piete financiare mai putin dezvoltate la nivel national sau regional, cum este si cazul Romaniei.
La nivel institutional, autoritatile nationale trebuie sa faca mai multi pasi concreti pentru a facilita accesul Romaniei la FEIS. In timp ce majoritatea statelor membre UE au infiintat banci promotionale, in tara noastra inca nu exista o astfel de institutie financiara. De aceea, autoritatile romane ar trebuie sa aprobe de urgenta legislatia necesara si sa adopte masurile de care este nevoie pentru ca o astfel de banca promotionala sa fie infiintata. Mai departe, personalul acestei institutii trebuie sa fie selectat in asa fel incat sa fie capabil sa gestioneze instrumente financiare de asemenea complexitate. Acest lucru este cu atat mai important cu cat, consider eu, FEIS sau un instrument similar va exista si dupa perioada „de proba” de 3 ani. Fara o banca promotionala si o piata financiara dezvoltata, Romania va avea intotdeauna un handicap major fata de celelalte state membre in atragerea de finantare prin astfel de instrumente.
Guvernul Romaniei trebuie, totodata, sa elaboreze proiecte legislative care sa faciliteze dezvoltarea de instrumente financiare in tara noastra. Acest lucru ar trebui facut in stransa cooperare atat cu Banca Europeana de Investitii si cu Comisia Europeana, cat si cu actualele institutii financiare romanesti.
O alta problema pe care tara noastra trebuie sa o rezolve este lipsa de informare a potentialii investitori privati care, in mare parte, nu sunt la curent cu oportunitatile de finantare pe care le ofera FEIS. Guvernul Romaniei, cu sprijinul Comisiei Europene si al BEI, ar trebui sa explice mai clar potentialilor investitori cum functioneaza acest fond, ce posibilitati de finantare ofera si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a fi eligibili spre finantare prin acest instrument.
Institutiile europene trebuie, de asemenea, sa se asigure ca beneficiarii de fonduri europene nerambursabile care vor sa investeasca in proiecte majore stiu ca fondurile nerambursabile pot fi combinate cu finantari garantate de FEIS pentru acelasi proiect de investitii. O promovare serioasa a FEIS la nivel national si regional ar trebui sa duca la crearea de proiecte de investitii care sa fie finantate din acest fond.
Nu in ultimul rand, BEI, care implementeaza FEIS, trebuie sa se asigure ca este evitata concentrarea geografica a finantarilor. Asa cum am prevazut ca va exista acest dezavantaj pentru tarile din Europa Centrala si de Est si am cerut in repetate randuri sa fie prevenita o astfel de situatie, cer acum ca BEI si Comisia Europeana sa faca tot posibilul, in aceasta faza initiala a FEIS, pentru a corecta punctele slabe ale fondului si pentru a se asigura ca toate statele membre vor beneficia de finantare prin FEIS.

ungaria bucuresti romania feis banca europeana investitii bei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1942 (s) | 32 queries | Mysql time :0.057654 (s)