News Flash:

VREMEA pana pe 27 iulie. Ce temperaturi vor fi si cat va ploua pana la sfarsitul lunii in fiecare regiune a tarii

14 Iulie 2014
1205 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 14 - 27 iulie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In urmatoarele doua saptamani valorile termice se vor mentine usor mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada, temperaturile maxime situandu-se, in medie, intre 28 si 31 de grade. Cele mai ridicate valori se vor inregistra in jurul datelor de 20, 21 si 27 iulie. Temperaturile minime vor creste usor in primele zile, apoi se vor mentine relativ stationare.
Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in intervalul 14 – 19 iulie, cand temporar se vor inregistra si cantitati de apa mai insemnate, precum si in intervalul 21 – 25 iulie.
CRISANA
In prima saptamana, regimul termic se mentine relativ stationar, cu medii ale maximelor in jurul valorii de 30 de grade si ale minimelor intre 14 si 16 grade. Vremea se va raci usor la inceputul saptamanii viitoare, cu aproximativ 2...3 grade, insa de miercuri valorile termice vor creste treptat. Pe parcursul noptilor, temperaturile medii minime raman neschimbate, in jurul a 16 grade.
Probabilitatea de aparitie a ploilor se mentine ridicata in tot intervalul de prognoza. Vor fi averse, insotite de descarcari electrice, care vor avea si caracter torential, indeosebi in jurul datei de 17 iulie, dar si in intervalul 21 - 23 iulie.
TRANSILVANIA
Regimul termic diurn se va mentine apropiat de cel normal in tot intervalul de prognoza, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse intre 26 si 28 de grade. Usoare variatii de temperatura sunt posibile in jurul datei de 17 iulie si, din nou, in intervalul 22 – 25 iulie. Valorile medii minime cresc cu aproximativ 2 grade in primele zile ale intervalului, apoi se vor mentine relativ stationare, in jurul a 14 grade.
Probabilitatea de aparitie a averselor va fi ridicata pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza, dar acestea vor fi pe arii mai extinse si temporar mai insemnate cantitativ intre 16 si 19 iulie, respectiv in 22 si 23 iulie.
MARAMURES
Pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza, se vor inregistra maxime termice, in medie, de 28...29 de grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. In intervalul 22 – 25 iulie valorile termice vor marca o scadere usoara, dar vremea se incalzeste din nou spre sfarsitul intervalului. Minimele termice vor creste treptat in primele zile, apoi se vor situa, in medie, intre 14...16 grade.
In fiecare dupa-amiaza sunt posibile ploi slabe, de scurta durata, cu o probabilitate mai mare de aparitie in perioada 21 – 26 iulie, cand se vor acumula si cantitati mai importante de apa.
MOLDOVA
Media maximelor termice se va mentine aproape neschimbata, in jurul valorii de 28 de grade, pe parcursul celor doua saptamani. Totusi, punctiform, pot aparea diferente de la o zi la alta, in functie de nebulozitate si de aparitia precipitatiilor. Temperaturile medii nocturne vor marca o crestere treptata in primele zile, apoi se vor situa intre 15 si 17 grade.
Probabilitatea pentru averse, posibil insemnate cantitativ, va fi mai mare in intervalul 15 - 18 iulie si din nou intre 22 si 24 iulie. In rest, doar trecator vor fi ploi slabe de scurta durata.
DOBROGEA
Intervalul de prognoza debuteaza cu o vreme normala din punct de vedere termic, cu valori medii maxime de 29 de grade si minime de 18...19 grade. In intervalul 16 – 18 iulie, datorita nebulozitatii temporar accentuate, valorile termice vor marca o scadere usoara, apoi acestea vor creste treptat, ajungand la medii diurne de pana la 30 de grade la sfarsitul intervalului si temperaturi nocturne de 19...20 de grade.
Probabilitatea de aparitie a ploilor in aversa, insotite de descarcari electrice, va fi mai mare in perioada 15 – 23 iulie. In rest, dupa-amiaza sunt posibile ploi slabe, de scurta durata.
MUNTENIA
Valorile termice se vor mentine ridicate in primele trei zile ale intervalului, apoi vremea se va raci usor, mediile maximelor situandu-se in jurul a 28 de grade. In a doua saptamana de prognoza, temperaturile diurne se vor situa in jurul unor medii de 30...31 de grade, caracterizand o vreme calduroasa. Minimele nocturne vor creste cu 2...3 grade la inceputul saptamanii, apoi se vor mentine la medii in jurul a 17 grade.
Probabilitatea pentru averse, posibil, mai insemnate cantitativ, va fi mai mare in perioada 15 – 18 iulie si din nou in jurul datei de 22 iulie. In rest, doar pe spatii restranse vor fi ploi slabe, de scurta durata.
OLTENIA
Temperaturile maxime vor creste treptat, astfel ca, la sfarsitul primei saptamani, vremea va fi calduroasa, cu valori medii in jurul a 30 de grade. In intervalul 22 – 25 iulie, vremea se va raci usor, pana la medii de 28 de grade, apoi va intra intr-un nou proces de incalzire. Valorile termice nocturne vor avea o evolutie similara si se vor situa, in medie, intre 15 si 17 grade.
In fiecare dupa-amiaza sunt posibile averse slabe, dar intre 15 si 18 iulie, respectiv intre 21 si 23 iulie, creste probabilitatea de aparitie a ploilor pe arii extinse si mai importante cantitativ.
LA MUNTE
In urmatoarele doua saptamani, valorile termice se vor mentine usor mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada, temperaturile maxime urmand a se situa, in medie, intre 18 si 21 de grade, cu cele mai ridicate valori la sfarsitul intervalului. Temperaturile minime vor avea oscilatii nesemnificative de la o zi la alta, incadrandu-se, in medie, intre 9 si 12 grade.
Temporar se vor semnala averse in fiecare zi, insa intre 14 si 20 iulie, precum si in intervalul 21 – 24 iulie, probabilitatea de a se inregistra cantitati importante de apa, pe spatii mai extinse, este ridicata. Mediafax.ro

banat crisana transilvania maramures moldova dobrogea muntenia oltenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0963 (s) | 22 queries | Mysql time :0.038158 (s)