News Flash:

Zeci de mii de semnaturi pentru stoparea construirii de microhidrocentrale pe raul Nera au fost depuse la Ministerul Mediului

2 Octombrie 2016
1053 Vizualizari | 0 Comentarii
microhidrocentrale pe raul Nera
Grupul Ecologic de Colaborare Nera din Oravita actioneaza pentru stoparea construirii de microhidrocentrale pe raurile din judetul Caras-Severin si a adunat 50 mii de semnaturi pe care le-a depus la Ministerul Mediului. 
'Comunitatea DE-CLICK a depus, miercuri, la Ministerul Mediului, petitia 'Spunem NU distrugerii Raului Nera', semnata si de catre GEC Nera, lansata pe data de 8 februarie 2016, inaintea consultarii publice din comuna Prigor, a studiului de impact privind emiterea acordului de mediu de catre Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin, in legatura cu perspectiva construirii a doua minihidrocentrale pe raul Nera in aceasta zona. Din pacate, desi la intalnirea de la Prigor localnicii au spus un NU categoric construirii de MHC-uri in zona, procedura de emitere a acordului de mediu este inca in derulare la Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin, fapt care provoaca ingrijorare in randul localnicilor si reprezentantilor societatii civile care au semnat petitia. Din aceasta cauza, consider ca protestul este necesar a fi mentinut in spatiul public, iar depunerea de semnaturi, in 28 septembrie, face parte din aceasta actiune', a declarat joi, pentru AGERPRES, presedintele GEC Nera, Cornel Sturza Popovici. 
Raul Nera se afla la frontiera dintre Romania si Serbia. Sambata, mai multe ONG-uri din Serbia care actioneaza pentru conservarea ecosistemului raului si care au participat la intalnirea din 16 februarie de la Prigor vor realiza impreuna cu un canal de televiziune din Voivodina un amplu reportaj printre locuitorii din Prigor, in legatura cu modul de mobilizare a societatii civile din Romania pentru salvarea raului Nera de la distrugere. 
Satenii sustin ca Nera este cea mai curata apa din judetul Caras-Severin, iar prin instalarea acestor microhidrocentrale raul va seca pe o lungime de cativa kilometri, iar flora si fauna vor disparea, ceea ce va afecta inclusiv turismul din zona Cheile Nerei - Beusnita. 
Presedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera, Cornel Popovici Sturza, a subliniat ca in studiile prezentate pana acum nu se arata ca cele doua microhidrocentrale de la Prigor s-ar afla la o distanta de sub 15 km in amonte de rezervatia naturala - sit Natura 2000. El a afirmat ca amplasamentul propus este in contradictie cu Strategia de Dezvoltare Energetica a Romaniei, in care se precizeaza ca asemenea lucrari nu se pot face atunci cand in aval exista o arie naturala protejata la o distanta mai mica de 20 km. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006155 (s)