News Flash:

Zeci de mii de carduri de sanatate nu au ajuns la asiguratii din judetul Timis

8 Ianuarie 2015
1304 Vizualizari | 0 Comentarii
In judetul Timis au ramas aproape 50.000 de carduri de sanatate care nu au fost distribuite asiguratilor. Acestea au ajuns la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis, fiind returnate de posta, dupa ce timisenii nu au fost gasiti acasa.
Deocamdata, aceste carduri sunt sortate pentru a fi distribuite mai departe.
„49.322 de carduri au fost returnate de posta la CJAS Timis. Respectivele carduri apartin persoanelor asigurate care nu au fost gasite la domiciliu. Acum le sortam, le aranjam dupa codul de parafa, in ordine alfabetica, pentru a fi mai usor de distribuit asiguratilor”, spune Mariana Marcu, purtator de cuvant al CJAS Timis.
In aceste zile au loc intalniri la nivel central pentru a se decide cine si cum va distribui aceste carduri. Initial li s-a solicitat acest lucru medicilor de familie, care, prin reprezentantii lor de la nivel national, au refuzat acest lucru, spunand ca distribuirea cardurilor reprezinta un consum de timp in defavoarea actului medical. La nivel national nu au fost distribuite un milion de carduri.
„Noi speram ca medicii de familie vor intelege ca acest demers este facut in folosul asiguratilor. Ne-am gandit ca este mai simplu ca asiguratul sa nu mai faca un drum in plus, decit sa faca un drum la casa de asigurari pentru a ajunge tot la medicul de familie, unde ar solicita un serviciu medical, scrie tion.ro. Fiecare asigurat se duce la medicul de familie fie ca ii cere un serviciu, fie ca ii cere o trimitere la un medic specialist. Daca vorbim de aproximativ un milion de carduri, practic vorbim despre un numar foarte mic de carduri care sa le revina medicilor de familie pentru a le distribui. Peste 90% din carduri au fost distribuite prin servicii postale”, a declarat Mihaela Tanase, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru Agerpres.
Utilizarea cardului de sanatate devine obligatorie incepand cu 1 februarie 2015.
Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Cardul de sanatate primit acasa de asigurat este inactiv.
Intrat in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului national (000) va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinatie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de catre pacient. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Acest pin va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate. Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sanatate este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie. Aceasta etapa nu este obligatoriu sa se realizeze concomitent cu activarea cardului.
Cardul national va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

carduri
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1218 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008183 (s)