News Flash:

Vremea ramane calda in urmatoarea perioada; precipitatii - dupa 22 ianuarie

20 Ianuarie 2015
1135 Vizualizari | 0 Comentarii
Vremea va ramane, in general, calda in urmatoarele doua saptamani, iar temperaturile vor fi, in mare parte, pozitive atat pe timpul zilei, cat si pe parcursul noptilor in majoritatea regiunilor, arata prognoza valabila pentru perioada 19 ianuarie - 1 februarie 2015, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).
Pe de alta parte, meteorologii estimeaza ca, incepand cu data de 22 ianuarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor sub forma de ploaie, lapovita sau ninsoare va fi mai mare.
In Banat, in intervalul 19-22 ianuarie, mediile de 10-11 grade ale temperaturilor maxime vor depasi cu mult pe cele multianuale specifice perioadei. Dupa racirea estimata sa se produca pe parcursul zilei de 23 ianuarie, regimul termic va deveni in umatoarele zile usor mai ridicat decat cel obisnuit in ultima decada a lunii ianuarie, cu temperaturi diurne in jurul mediei de 5 grade. La randul lor, temperaturile minime vor fi mai ridicate in primele 4-5 nopti, cand media lor nu va cobori sub 3 grade. Insa in restul intervalului de prognoza, aceasta se va situa in jurul valorii de minus un grad Celsius, ceea ce nu exclude la nivel local si valori pozitive in zona de deal, chiar si pe parcursul celei de-a doua saptamani. In prima saptamana vor fi ploi slabe si moderate, apoi vor fi precipitatii in general slabe, mixte.
In Crisana, intre 19 si 23 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de 9-10 grade, fiind semnificativ ridicata pentru aceasta perioada din an. Ulterior, incepand cu 24 ianuarie si pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, desi temperaturile maxime, in medie, nu vor mai depasi 5 grade, regimul termic diurn va fi usor mai ridicat decat cel obisnuit in ultima decada a lunii ianuarie, prezentand mici variatii, de la o zi la alta. Pe parcursul noptilor primei saptamani, media minimelor termice va fi pozitiva, cuprinsa intre doua si 4 grade. Se preconizeaza ca, in medie, temperaturile minime vor scadea pana pe 26 ianuarie spre minus doua grade Celsius, mentinandu-se la aceasta valoare pana pe 1 februarie. Temporar, vor fi ploi slabe si moderate in timpul primei saptamani, iar ulterior precipitatiile in general slabe, sub forma de ploaie dar si de lapovita sau ninsoare, vor avea o probabilitate de aparitie ridicata aproape zilnic, pana la sfarsitul intervalului.
In Transilvania, pe parcursul primelor 5 zile, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit, cu temperaturi maxime apropiate de o medie de 7 grade. In intervalul 24-27 ianuarie, aceasta medie nu va mai depasi 4 grade, iar ulterior va fi in jur de doua grade Celsius. Valorile termice nocturne vor fi permanent negative si local se va consemna gerul in depresiuni, cu precadere intre 28 ianuarie si 1 februarie, cand media regionala a temperaturilor minime va fi in jur de—5 grade. Pana pe 22 ianuarie si dupa 28 ianuarie, conditiile de aparitie a precipitatiilor vor fi reduse, dar in celelalte zile vor fi precipitatii mixte, care pe arii restranse pot fi moderate cantitativ in 23, 24 si 27 ianuarie. Vor fi conditii de polei.
In Maramures, procesul de incalzire a vremii, caracteristic primei jumatati a acestei saptamani, va determina temperaturi maxime ridicate cu precadere in zilele de 21, 22 si 23 ianuarie, cand, in medie, se vor inregistra 9 grade. Intre 24 ianuarie si 1 februarie, regimul termic diurn va fi ceva mai modest, cu medii de pana la 3 grade, urmand a se mentine, totusi, usor mai ridicat decat cel obisnuit in aceasta perioada. Media temperaturilor minime va avea valori de intre un grad si doua grade Celsius pana pe 24 ianuarie, iar ulterior va scadea pana in jurul valorilor de—3 si minus doua grade Celsius. Precipitatiile, in general slabe, vor fi numai sub forma de ploaie in primele trei zile, iar intre 22 si 25 ianuarie si temporar pana pe 1 februarie, se vor semnala si lapovite sau ninsori, care vor favoriza pe arii restranse formarea poleiului.
In Moldova, in aceasta regiune, procesul de incalzire a vremii din intervalul 19-23 ianuarie va determina cresterea atat a temperaturilor maxime, de la o medie de 3 grade la 6 grade, cat si a celor minime, de la valori, in medie, de minus doua grade Celsius la unu-doua grade Celsius. Intre 24 ianuarie si 1 februarie, desi vremea se va raci, regimul termic va fi ceva mai ridicat decat cel obisnuit in aceasta perioada. Astfel, media temperaturilor maxime va ramane apropiata de doua grade Celsius, iar aceea a temperaturilor minime va cobori sub zero grade pe 25 ianuarie si va fi in jurul a minus doua grade, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani. Precipitatiile, in general slabe, mixte, vor avea o probabilitate de aparitie ridicata intre 22 si 27 ianuarie. Izolat se va semnala polei.
In Dobrogea, vremea va fi mult mai calda decat in mod normal in ultima decada a lunii ianuarie in toate zilele intervalului de prognoza, cu o medie a temperaturilor maxime situata intre 6 si 9 grade. Regimul termic al minimelor nocturne se va mentine la medii pozitive de pana la 4-5 grade, cu exceptia intervalului 29 ianuarie — 1 februarie, cand se vor produce usoare oscilatii in jurul pragului de inghet. Dupa data de 21 ianuarie vor cadea ploi slabe sau burnite aproape in fiecare zi, iar in aceste conditii se poate produce si ceata.
In Muntenia, regimul termic diurn va fi permanent cu mult mai ridicat decat cel normal, intrucat in timpul celor doua saptamani, temperaturile maxime mediate pe regiune se vor situa intre 5 si 9 grade. Media minimelor termice va creste pana la aproximativ doua grade Celsius, in intervalul 22-24 ianuarie, iar in noptile ceva mai reci care vor urma incepand din 28 ianuarie, aceasta medie va cobori spre minus doua grade Celsius. Intre 19 si 21 ianuarie vor fi doar burnite izolate, determinate de ceata, iar ulterior vor fi, temporar, precipitatii mixte. Vor fi conditii de polei.
In Oltenia, cu exceptia unor zile cu ceata in zonele joase, vremea va fi calda indeosebi in timpul primei saptamani, desi mediile temperaturilor maxime vor scadea treptat, de la 9 grade pe 19 ianuarie, la 5 grade pe 24 si 25 ianuarie. In a doua parte a intervalului de prognoza temperaturile maxime se vor mentine intre 4 si 6 grade, in medie regionala. Regimul termic nocturn va urma tot un parcurs descendent, astfel ca, in noptile mai calde din intervalul 22-24 ianuarie, media temperaturilor minime va fi de circa doua grade Celsius, in cele putin mai reci care vor urma nu va mai depasi zero grade, iar din 28 ianuarie va cobori spre minus doua grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte, pe spatii relativ extinse, va fi mai ridicata in intervalul 22-27 ianuarie, cand vor fi si conditii de polei.
La munte, vremea se va raci usor si treptat, insa regimul termic va mai depasi, cu precadere in primele zile, pe cel specific ultimei decade a lunii ianuarie. Valorile temperaturilor maxime vor avea o medie cuprinsa intre doua si 4 grade pana pe 23 ianuarie, iar ulterior aceasta medie se va situa intre zero si minus doua grade Celsius. Minimele nocturne vor fi in prima saptamana intre minus patru si minus doua grade Celsius, in medie, apoi urmeaza sa mai scada, spre o medie de—7 grade. Probabilitatea de precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, va fi mai ridicata intre 22 si 27 ianuarie, iar in zilele de 23 si 24 ianuarie izolat pot fi cantitati mai insemnate.
Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.
AGERPRES

vremea in banat in crisana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1343 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005271 (s)