News Flash:

Valuri TSUNAMI de 60 de centimetri inregistrate in nord-estul Japoniei

3 Aprilie 2014
1120 Vizualizari | 0 Comentarii
Japonia a emis joi o alertă de tsunami în urma cutremurului cu magnitudine de 8,2 care s-a produs în Chile, pe cealaltă coastă a Oceanului Pacific. Valuri tsunami de 60 de centimetri, precedate de altele mai mici au fost observate joi, la ora locală 12.22 (06.22, ora României), pe coasta prefecturii Iwate, în nord-estul Japoniei, a anunţat Agenţia meteorologică a Japoniei, citată de AFP. UPDATE Valuri tsunami de 60 de centimetri în nord-estul Japoniei

Potrivit Agenţiei meteorologice, citată de postul de televiziune public NHK,numeroase valuri tsunami au fost observate începând de la ora locală 06.52 (00.52, ora României) în diferite puncte de pe coasta de nord-est (în regiunile Hokkaido, Aomori, Iwate şi Miyagi), cel mai important având 60 de centimetri şi fiind înregistrat în portul Kuji, din prefectura Iwate.

Serviciul nipon a menţinut alerta privind posibilitatea producerii unui tsunami care ar putea atinge un metru înălţime şi a îndemnat populaţia să nu se apropie de mare. În prefectura Iwate, o recomandare de evacuare vizează aproximativ 10.000 de locuinţe din apropierea mării.

Numeroase persoane, încă traumatizate de tsunamiul din 11 martie 2011, soldat cu moartea a peste 18.000 de persoane, au preferat să-şi părăsească temporar locuinţele.

Compania Tokyo Electric Power (TPECO), care administrează centrala afectată de la Fukushima, a suspendat operaţiunile prevăzute joi, a anunţat agenţia Jiji.

În 1960, un cutremur cu magnitudine de 9,5 produs în Chile a declanşat un tsunami de-a lungul Pacificului, soldat cu moartea a peste 140 de persoane în Japonia.

UPDATE Valuri tsunami de 40 de centimetri în nord-estul Japoniei

Valuri tsunami de 40 de centimetri, precedate de alte două de 20 şi 30 de centimetri, au fost observate joi, la ora locală 07.38 (01.38, ora României), pe coasta prefecturii Iwate, în nord-estul Japoniei, a anunţat Agenţia meteorologică a Japoniei.

Potrivit Agenţiei meteorologice, citate de postul de televiziune public NHK, primele valuri tsunami de 20 de centimetri au fost observate la ora locală 06.52 (00.52, ora României) în portul Kuji, din prefectura Iwate, vizată de alerta emisă miercuri, la ora 18.00 GMT (21.00, ora României). Apoi, valuri tsunami de 30 de centimetri au fost observate o jumătate de oră mai târziu.

Mici valuri tsunami de aceeaşi înălţime au fost înregistrate şi în alte locuri din nord-estul Japoniei, a precizat agenţia.

Agenţia meteorologică a anunţat că un tsunami va afecta coasta pacifică a Japoniei începând de joi, la ora locală 05.00 (miercuri, 21.00, ora României).

Serviciul nipon a menţinut alerta privind posibilitatea producerii unui tsunami care ar putea atinge un metru înălţime şi a îndemnat populaţia să nu se apropie de mare.

În prefectura Iwate, o recomandare de evacuare vizează aproximativ 10.000 de locuinţe din apropierea mării.

Numeroase persoane, încă traumatizate de tsunamiul din 11 martie 2011, soldat cu moartea a peste 18.000 de persoane, au preferat să-şi părăsească temporar locuinţele.

Agenţia meteorologică a Japoniei a anunţat că un tsunami care ar putea atinge un metru înălţime ar putea avea loc în zonele de coastă din estul teritoriului nipon.

Alerta de tsunami vizează o zonă de coastă de câteva sute de kilometri cuprinsă între Hokkaido şi Shizuoka, la sud-vest de Tokyo.

Potrivit agenţiei Kyodo, primele valuri ar fi trebuit să atingă nordul Hokkaido joi, la ora locală 05.00 (miercuri, 23.00, ora României), iar o oră mai târziu regiunea Fukushima, devastată de un tsunami în 2011. Până la ora locală 06.00 (00.00, ora României), tsunamiul nu a avut loc.

Zone importante de coastă vizate de alertă au fost afectate în 2011 de un cutremur, urmat de un tsunami, care s-a soldat cu peste 18.000 de morţi şi a provocat un accident nuclear la centrala Fukushima Daiichi.

Serviciile de meteorologie le-au recomandat locuitorilor să părăsească imediat zonele de coastă vizate de alerta de tsunami şi au anunţat că valurile nu ar trebui să provoace pagube.

Compania Tokyo Electric Power (TPECO), care administrează centrala afectată, a suspendat operaţiunile prevăzute joi, a anunţat agenţia Jiji.

În 1960, un cutremur cu magnitudine de 9,5 produs în Chile a declanşat un tsunami de-a lungul Pacificului, soldat cu moartea a peste 140 de persoane în Japonia. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0659 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025191 (s)