News Flash:

Un tanar din Sibiu a inventat un aparat care purifica orice sursa de apa dulce, oricat de murdara ar fi

21 Ianuarie 2018
1086 Vizualizari | 0 Comentarii
apa

Dupa trei ani de cercetari facute la marginea Sibiului, un cetatean siriano-roman pe nume Khaled Al Mezayen si partenerii sai au dezvoltat un sistem de purificare a oricarei surse de apa dulce. Fie din balta, rau saz put, mecanismul purifica apa fara nici un procedeu chimic, cu 20 de bani pe zi.

Nascut acum 31 de ani la Bucuresti, din tata sirian si mama romanca studenti la Medicina, Khaled Al Mezayen a copilarit la Fagaras, iar mai apoi in Franta, unde si-a urmat dupa revolutie tatal. Si tot cu acesta a ajuns si in Siria, dar in vremurile in care tara inflorea.

Razboiul care a cuprins acum tara l-a determinat pe Khaled, licentiat in marketing si doctor in farmacie industriala in Franta, sa lucreze la un dispozitiv care sa ajute oamenii din taberele de refugiati. „Sunt sensibil la subiectul zonelor de conflict. Am vazut care sunt problemele majore ale oamenilor de acolo: cei din taberele de refugiati sunt dependenti de cisterna de apa”, explica tanarul „ardeleano-sirian” resorturile inventiei sale.

Secretul e foarte mic. Cat zece nanometri Cei din taberele de refugiati au nevoie de un sistem fara consumabile, cu un necesar redus de energie. De la aceasta principiu a pornit ideea Sowat (System Open Water Advanced Technology), dupa cum a primit numele sistemul lui Khaled. Practic, acesta „sta” intr-o cutie de 250 de kg, in care apa trece prin patru etape de la stadiul de apa murdara la cea de apa pura. Cu ajutorul unui hidrofor, apa este adusa in sistem si trecuta mai intai printr-un filtru cu particule asemanatoare celor de nisip. Urmatorul filtru prin care trece apa este umplut cu sticla reciclata.

„Aceasta blocheaza o mare parte din bacterii prin polaritate, precum doi magneti care se resping”, spune Khaled. Filtrul cu carbon activ este cea de-a treia treapta, in care sunt indepartate metalele grele, nitratii, nitritii si fosforul. Ultimul pas este ultra-filtrarea: apa trece printr-un filtru care se bazeaza pe nanotehnologie. Filtrul este compus din mii de tuburi cu pori al caror diametru este de zece nanometri. Cu eficienta suta la suta impotriva oricarei boli, din moment ce cel mai mic virus cunoscut are un diametru de 20 de nanometri.

Zece ani fara costuri. In afara de curent Ceea ce face ideea lui Khaled si mai lucrativa este sistemul de „retro-spalare”. Cand cele patru tipuri de filtre ajung la un anumit grad de colmatare este pornit automat sistemul de „backwash”, iar apa impinsa in sens invers curata filtrele. Care, gratie acestui procedeu, sunt garantate zece ani. Cel mai scump de inlocuit, cel de ultrafiltrare, costa aproximativ 400 de euro. Iar sistemele lui Khaled, in functie de capacitate, au intre doua si opt astfel de filtre.

„Consumul de energie al acestui sistem este echivalent unui bec de 60 de Wati, adica vreo 20 de bani pe zi de persoana”, arata Khaled. Un astfel de sistem poate asigura apa potabila in mod curent pentru comunitati de pana la 5.000 de oameni. Nu doar in zone de razboi, ci si in Romania Primul test cu un sistem Sowat a fost facut in toamna anului trecut, cu apa extrasa din Cibinul care traverseaza Sibiul.

„Am facut apa Cibinului pura. Iar cei de la directia de sanatate au fost surprinsi cum de avem aceste rezultate fara a folosi clorinare”, aminteste Khaled. Dupa acest prim test si dupa ce a patentat inventia si a obtinut toate certificarile necesare, primul Sowat vandut a fost montat in Maroc. Dar la cateva saptamani, Khaled a fost sunat de reprezentantii unei case de copii din Cornatel, sat aflat la zece kilometri de Sibiu. „Nu aveau apa potabila la retea, ci doar menajera. Atat ei, cat si tot satul”, aminteste Khaled.

A urmat o campanie de strangere de fonduri, un discount, astfel incat la finalul anului trecut a fost montat primul astfel de sistem in Romania. De atunci, au mai fost montate doua. „In Romania sunt aproape 2.000 de comunitati care nu au o sursa de apa potabila. In afara de cea de la alimentara”, isi explica ardeleano-sirianul cererea pe piata locala. Oamenii din Cornatel sunt acum foarte multumiti. „Apa de acolo este captata din izvoare de suprafata. Iar analizele apei purificate corespund tuturor normelor.

Oamenii sunt multumiti. Este un sistem revolutionar, foarte bun”, spune Ioan David, primarul comunei Rosia, de care apartine Cornatel. Intre 17.000 si 25.000 de euro In functie de capacitatea de filtrare, de maxim 100 de mc pe zi, un sistem Sowat costa intre 17.000 si 25.000 de euro. Montarea lui este simpla, sustine Khaled, Sowat fiind un aparat de tip „plug and play”. Dezvoltarea acestui sistem a inceput in toamna lui 2013, cand Khaled si-a convins fostul angajator din Franta sa investeasca in Romania intr-un start-up. „Am fost angajatul lui pana acum cinci ani. Eram business developer, am realizat impreuna multe lucruri pe partea de suplimente nutritive, eu ocupandu-ma de Turcia, India si Asia de Sud – Est. Apoi, am lucrat singur pe partea de dispozitive medicale. Si cum voiam sa ma intorc in Romania, pentru a realiza ceva aici, l-am convins sa mi se alature”, aminteste Khaled. Din calculele lui, in cei trei ani de dezvoltare si cercetare s-au investit in Sowat aproximativ 2,6 milioane de lei.

Asamblat in Romania

Sowat este asamblat la Cluj Napoca, de catre firma Energom. Planurile prevad ca pana la finele lui 2018, capacitatea de productie sa fie de 20 de astfel de sisteme pe luna. „O picatura intr-un ocean, daca avem in vedere ca in lume sunt 300.000 de comunitati fara acces la apa potabila”, lamureste Khaled. Sistemul lui este in continuare dezvoltat. „La primele modele, retro-spalarea trebuia programata manual. Acum, aceasta porneste automat in functie de colmatarea filtrelor. In productie este si o noua generatie cu monitorizare prin satelor. Astfel incat sa putem suna la colaboratorul din tara x pentru a-l informa ca sistemul lui are o problema de debit, de pilda”, exemplifica tanarul dezvoltator.

Sursa: adevarul.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005710 (s)