News Flash:

Un tanar cu opt clase a clonat pagina de Facebook a unei importante banci din Romania. Cati bani a reusit de fure

4 Mai 2021
345 Vizualizari | 0 Comentarii

Un tanar de 22 de ani a fost condamnat recent la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru fraude informatice comise dupa ce a clonat paginile de Facebook si Instagram ale unei banci cunoscute din Romania.

Ancheta in acest caz de frauda informatica a fost deschisa in luna august 2020, la plangerea unui barbat care a reclamat ca din contul sau au fost transferati, prin intermediul aplicatiei internet banking, aproape 6.000 de lei.

In plangerea depusa la Politie, barbatul a aratat ca are un cont deschis la o banca prin intermediul caruia incaseaza pensia, iar pentru a verifica suma pe care o mai are in cont folosea site-ul bancii, unde se loga folosind un nume de utilizator, o parola si un cod generat de token.

Pentru ca voia sa isi deschida un cont de internet banking a cautat informatii pe Google si a fost directionat pe pagina de Facebook "a bancii".

"In conversatia purtata pe aplicatia Facebook Messenger i-au fost solicitate diferite informatii cu privire la datele sale de stare civila, adrese de e-mail, precum si parole de acces la aceste adrese. Toate aceste date solicitate de pretinsul operator al unitatii bancare au fost comunicate de victima, aceasta avand convingerea ca discuta, in mod efectiv, cu un reprezentant bancii", aveau sa descopere politistii care au lucrat la caz.

Ancheta a mai scos la iveala ca in plasa escrocului au mai cazut alte trei persoane. Spre exemplu, una dintre ele a declarat ca detine un cont bancar prin intermediul caruia primeste lunar salariul. La inceputul lunii septembrie 2020, avand nevoie de suport pentru obtinerea unui credit bancar a accesat prin intermediul retetei de socializare Facebook un cont cu denumirea Raiffeisen Bank, care avea logo-ul bancii si prin aplicatia messanger a platformei a initiat o discutie cu utilizatorul respectivului cont.

"In conversatia purtata pe aplicatia Facebook Messenger, persoanei vatamate i-au fost solicitate diferite informatii cu privire la datele sale de stare civila, numar de contact, date de identificare ale cardului bancar, cu referire la numarul de card, data expirarii si codul CVV, date care au fost puse la dispozitie de catre persoana vatamata, avand convingerea ca discuta cu un reprezentant al unitatii bancare", arata datele de la dosar, potrivit carora din contul victimei au fost facute opt plati neautorizate in valoare totala de 970 de lei.

Procurorii DIICOT, care au realizat ancheta in acest caz, au realizat si o perchezitie, cu ocazia careia au strans probe suficiente care sa dovedeasca frauda pusa la cale de tanarul cu opt clase. Audiat, escrocul a recunoscut acuzatiile aduse si a primit trei ani de inchisoare cu suspendare.

"Avand in vedere gradul de pericol social al faptelor, persoana inculpatului care este tanar, nu are antecedente penale, a recunoscut savarsirea infractiunilor, de prejudiciul redus produs, apreciem ca scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins si fara executarea in regim de detentie", a explicat instanta pronuntarea unei sentinte de condamnare la inchisoare cu suspendare. Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1123 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004674 (s)