Un asteroid considerat „potențial periculos”, având dimensiunea unui zgârie-nori, va trece aproape de Pământ marți, 17 septembrie 2024, conform unui anunț al NASA citat de Live Science.
Asteroidul, denumit 2024 ON, are un diametru estimat între 220 și 480 de metri și va trece pe lângă Pământ cu o viteză de aproximativ 31.933 km/h, echivalentă cu circa 26 de ori viteza sunetului. Va trece la o distanță de aproximativ 1 milion de kilometri de Pământ, adică de 2,6 ori distanța medie dintre Pământ și Lună. În termeni cosmici, aceasta reprezintă o apropiere destul de mare, dar suficient de sigură pentru a nu reprezenta un pericol pentru noi.
NASA clasifică orice obiect spațial care se apropie la mai puțin de 193 de milioane de kilometri de Pământ ca fiind „obiect apropiat de Pământ”. Obiectele mari aflate la mai puțin de 7,5 milioane de kilometri sunt considerate „potențial periculoase”.
În prezent, NASA monitorizează aproape 28.000 de asteroizi prin intermediul Sistemului de alertă pentru impact terestru de asteroizi (ATLAS), o rețea de patru telescoape care scanează cerul la fiecare 24 de ore. NASA a estimat traiectoriile acestor obiecte până dincolo de sfârșitul secolului și, conform estimărilor, Pământul nu se confruntă cu niciun pericol cunoscut de coliziune apocaliptică cu asteroizi în următorii 100 de ani.
Dacă 2024 ON ar lovi Pământul, impactul nu ar fi la fel de devastator ca cel al asteroidului care a provocat dispariția dinozaurilor acum 66 de milioane de ani, dar efectele ar putea fi semnificative. De exemplu, explozia unui meteor de 18 metri deasupra Chelyabinsk, Rusia, în 2013, a generat o explozie echivalentă cu 400-500 kilotone de TNT, adică de 26-33 de ori mai mare decât energia eliberată de bomba de la Hiroshima, rănind aproximativ 1.500 de persoane.
Prevederea traiectoriilor asteroizilor este complicată de efectul Yarkovsky, care se referă la schimbările subtile ale orbitei asteroizilor cauzate de absorbția și emiterea de lumină purtătoare de impuls pe perioade lungi de timp. Această ajustare a orbitei este crucială pentru estimarea riscurilor potențiale ale asteroizilor.
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1338 (s) | 32 queries | Mysql time :0.017103 (s)
Comentarii (0)