News Flash:

Umbli cu lenjeria pe dos ca sa nu se prinda vrajile... Umbli cu o soseta de-un fel si una de-un fel, ca sa nu se prinda deochiul!

25 Ianuarie 2018
1001 Vizualizari | 0 Comentarii
parintele calistrat

– Daca mi se deoache baiatul? Ia sa-i pun eu rosu la mana! – Daca mi-l deoache cineva? Ia sa-i pun eu usturoi in buzunar!
– Daca cineva imi face vraji? Ia sa ingrop eu, un cutit sau o lama, la poarta, sa nu se prinda vrajile…
Vedeti? Pe langa ce ti-a dat tie Dumnezeu, ca tarie si putere, (ulei de la maslu, agheasma, anafora) dar pe langa astea, tu simti nevoia sa mai faci si niste trucuri banale..

Prin care vrei sa demonstrezi lui Dumnezeu, ca esti copil! Umbli cu o soseta de-un fel si una de-un fel, ca sa nu se prinda deochiul! Umbli cu lenjeria pe dos ca sa nu se prinda vrajile..

Mintea ingusta a omului care ar trebui sa fie ferm in credinta! Pentru ca Dumnezeu sta in inima! Inima este tronul…nu trupul.
„- Da… mie mi-a facut vraji!

– Marie, daca Hristos este in inima ta, si vrajitorul e mai departe de tine, cine e mai aproape? Vrajitorul sau Hristos?
– Pai… Hristos, daca e in inima mea, inseamna ca e mai aproape!
– Atunci, du-te acasa si nu te mai teme!
– Si nu-mi dati rugaciuni de citit?
– Nu! Du-te acasa si nu-L scoate pe Hristos din inima!
 Vedeti ce canon greu? Ce inseamna sa nu-L scoti pe Hristos din inima? A nu-ti pierde credinta! Pentru ca daca tu ajungi sa te temi de un bat de chibrit de sub pres… si va spun…

Eu am ascultat de multe ori… si sa stiti ca le ascult cu convingere… Si stiti de ce? Stiti de ce le ascult cu  convingere? Am reusit sa fac cateva greseli pedagogice la spovedanie. Greseli pe care mi le asum! Am ras de vrajitoriile celei care mi le-a spus… Si s-a dus la alt preot si i-a umplut capul si aluia cu povesti.

Macar daca eu o tineam la mine la spovedit si la impartasit, o tineam pe linia dreapta! Asa s-a dus si au gasit alti „destepti” care i-au spus ca i-a facut vraji cineva care incepe cu litera M, si cu V, si cu C! Era vecina, era cumnata, era sora, matusa… Si a talcuit cine i-a facut vraji. Si mai purta ura si pe jumatate din sat, ca si aia i-au facut vraji! Deci in situatii de genul acesta Iisus intreaba:

„De ce cugetati cele rele in inimile voastre? Daca inima voastra, e trupul Meu, de ce va mai temeti? De ce vreti sa stati paralizati, cand aveti medicamentul in voi? Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu, are Viata Vesnica si la Judecata nu va veni, si s-a mutat din Moarte la Viata!
De ce va mai temeti?

Parintele Calistrat Chifan

Ce spune Biserica

Dar, oricate argumente stiintifice si religioase s-ar aduce, romanii continua, la inceput de secol XXI, sa creada in superstitii. Biserica Ortodoxa a identificat cateva dintre superstitii, indemnand credinciosii sa renunte la ele. In raport cu invataturile bisericesti, puteti matura linistiti seara prin casa, sa dati foc imprumut, sa spalati si sa coaseti vinerea, sa incepeti un lucru martea sau sambata, sa cheltuiti bani lunea, sa va intoarceti din drum si sa ramaneti nepasatori atunci cand pisica neagra va taie calea. (Apropo: daca se intalneste un preot cu o pisica neagra, cui ii va merge rau?) Nu va fi nici o problema daca se vor sterge doua persoane in acelasi timp cu acelasi prosop si nu va va merge rau daca va mananca nasul sau vi se zbate ochiul.

Biserica atentioneaza ca sunt superstitii portul talismanelor, datul peste groapa a unui cocos la inmormantarea cuiva, spartul canilor la inmormantare, cele 24 de opriri, credinta ca momentul in care canta cucuveaua inseamna prevestirea mortii cuiva, aruncarea banilor in fantana pentru implinirea unor dorinte, aruncarea banilor pe drum ori prin ape, atunci cand se merge cu un cortegiu mortuar si ca nu este bine a se boteza in aceeasi apa mai multi copii.

Tot superstitie este considerat si crezul ca impartasirea celui bolnav ar aduce dupa sine si obstescul sfarsit, mai ales daca este si intr-o stare de boala mai avansata sau incurabila sau ca savarsirea Sfantului Maslu persoanelor care sunt bolnave are rostul de a grabi sfarsitul acestora. De asemenea, intalnirea cu preotul nu inseamna nesansa, ghinion, nenorocire ori blestem.

Superstitii sunt credinta in vise, ghicitul in cafea, batutul in lemn si scuipatul in san, precum si legarea unei ate rosii la copii pentru alungarea deochiului.

preluat de pe ortodoxia


vrajile mintea ingusta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004859 (s)