News Flash:

Tudorel Toader, despre decizia lui Iohannis in legatura cu revocarea Codrutei Kovesi: Am inteles ca va citi pana va intelege

11 Iunie 2018
878 Vizualizari | 0 Comentarii
tudorel toader2

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, dimineata, referitor la decizia pe care presedintele o va lua in legatura cu revocarea Laurei Codruta Kovesi, ca a inteles ca presedintele va citi " pana va intelege", exprimandu-si convingerea ca seful statului isi va indeplini obligatiile.
"Eu am declarat in nenumarate randuri, chiar daca in spatiul public, din considerente diferite, au aparut si alte afirmatii. Decizia produce efecte juridice, ca orice decizie, obligatie in cazul acesta, de la momentul publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei. Nu avem un termen. Am inteles ca domnia sa va citi , am inteles ca domnia sa va citi pana va intelege, iar eu exprim aceeasi convingere, ca-si va indeplini obligatiile. Nu (a fost o ironie -n.r.), sa intelegeti ca doar am repetat ceea ce domnia sa a afirmat. Preferabil sa intrebati pe domnul presedinte (daca incalca legea -n.r.)", a declarat Tudorel Toader.

In urma cu o saptamana, presedintele Klaus Iohannis spunea ca asteapta motivarea Curtii, pe care "o vom citi pana o intelegem sau pana intelegem ceva din ea, dupa care voi comunica ce trebuie facut sau ce voi face eu mai exact".

CCR a publicat motivarea, de 133 de pagini, in cazul conflictului presedinte- ministrul Justitiei, generat ca urmare a refuzului presedintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA.
"Independenta judecatorilor nu o schimba nimeni, procurorii au fost si raman independenti in instrumentarea cauzelor, niciun ministru nu s-a dus si nu se va duce sa intrebe un procuror despre modul de solutionare a unei cauze. Acesta competenta functionala de exercitarea a urmaririi penale nu a fost nici intr-un fel modificata. A castigat, daca vreti statul, de drept. Decizia foarte explicita mai pune o temelie la fundamentele statului de drept a Romaniei, ca procurorii se numesc in Constitutie magistrati, dar categoric au alte competente de umarire Pentru buna functionare a statului de drept trebuie ca fiecare dintre noi sa ne cunoastem bine competentele, sa ne respectam limitele de competenta trasate de Constitutie", a mai spus ministrul Justitiei.

Curtea Constitutionala arata in motivarea privind conflictul institutional presedinte- ministrul Justitiei ca seful statului si-a arogat niste atributii pe care nu le are, atunci cand a respins revocarea Laurei C. Kovesi, blocand in acest fel autoritatea ministrului asupra activitatii procurorilor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006961 (s)