News Flash:

Tribunalul Bucuresti: Greva controlorilor de trafic aerian este LEGALA

30 Mai 2017
916 Vizualizari | 0 Comentarii
controlor de trafic
Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis marti ca greva controlorilor de trafic aerian este legala si au respins solicitarea conducerii ROMATSA. Oricum, greva controlorilor de trafic aerian a fost suspendata temporar la ora 12.10.
Decizia magistratilor Tribunalului Bucuresti a fost intampinata cu aplauze in sala de judecata.
Hotararea nu este definitiva, ci poate fi contestata cu apel in termen de 15 zile.
In timpul sedintei de judecata, avocatul ROMATSA a cerut magistratilor sa constate ca greva controlorilor de trafic nu e legala, ca nu au fost respectate procedurile si a solicitat instantei sa dispuna incetarea acesteia, avand in vedere ca unele revendicari au fost stinse si rezolvate deja. Totodata, aparatorul a precizat ca semnaturile au fost stranse inainte ca toti pasii negocierii sa fie parcursi.
Pe de alta parte, avocatul sindicatului ROMATSA a sustinut ca au fost parcurse toate etapele prevazute de legea dialogului social, iar dupa concilierea cu Inspectoratul Teritorial de Munca, au fost notificati angajatii. Aparatorul a specificat ca personalul controlorilor de trafic nu a facut greva in decembrie deoarece acestia au sperat ca se vor rezolva pe cale amiabila o serie de revendicari. Totodata, potrivit aparatorului, ROMATSA ar fi trebuit sa prezinte Uniunii Europene un plan de masuri dupa ce traficul aerian a crescut cu 10 procente, insa nu a facut-o.
"Nu avem controlori de trafic aerian suficienti. Turnurile de control din tara au trei oameni, care lucreaza 12 cu 36 de ore. Astfel intra doi la o tura si celalalt impreuna cu directorul, care nu are nicio competenta. In 2015 s-a promis rezolvarea acestor probleme, cand s-a anulat greva de atunci, dar nu s-a rezolvat nimic. Revendicarile noastre nu fac decat sa protejeze buna desfasurare a traficului aerian. Nu cred ca se poate simti cineva confortabil stiind ca nu exista controlori de trafic aerian. Aceste revendicari nu se vor solutiona decat prin semnarea unui contract colectiv de munca", a declarat in instanta avocatul care reprezinta sindicatul ROMATSA.
La randul lui, avocatul care reprezinta Ministerul Transporturilor a cerut instantei sa constate nelegalitatea grevei si incheierea acesteia, invocand ca lista semnaturilor nu este legala, acestea fiind stranse in noiembrie 2016, deci nu cu o data si cu un scop precis.
"70% dintre angajati au fost la munca, deci e clar ca nu toti au fost de acord cu greva", a spus aparatorul.
In replica, avocatul sindicatului ROMATSA a precizat ca personalul care asigura mentenanta radarelor si meteo nu poate intra in greva pentru ca asta ar insemna "dirijarea avioanelor cu stegulete", motivand ca din acest motiv 70% dintre acestia au fost la munca.
Magistratii au decis, la capatul sedintei de judecata, ca greva este legala, respingand solicitarea conducerii ROMATSA.
Oricum, incepand cu ora 12.10, greva de la ROMATSA a fost suspendata temporar, presedintele sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian, Gabriel Tudorache, declarand insa ca, daca negocierile esueaza, va putea fi reluata oricand fara parcurgerea etapelor intermediare.
Sindicatul ATSR a declansat, marti dimineata, o greva generala care a condus la intarzierea si chiar anularea a zeci de zboruri interne si internationale. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 43 queries | Mysql time :0.012985 (s)