News Flash:

Trei lucururi pe care trebuie sa le stii despre gripa porcina

1 Februarie 2016
1377 Vizualizari | 0 Comentarii
porcina
Ce este si cum prevenim gripa porcina. Cea mai mediatizata gripa din istorie, gripa tip A(H1N1) numita si gripa porcina, gripa mexicana, este o boala gripala relativ usoara, ce evolueza cu febra moderata, curbatura si interesarea cailor respiratorii superioare (rinofaringe) si mai rar cu exprimari gastro-enterice, avand rare tendinte de complicatii.
Nu poate fi o surpriza ca in plin sezon gripal (toamna-primavara), intr-o tara aflata in conditii de conflict ca Ucraina, in care este greu de crezut ca se pot asigura conditii de salubrizare sau medicale adecvate, sa se inregistreze si mai multe cazuri.
Masurile de preventie, valabile oriunde si oricand pentru orice viroze, includ respectarea stricta a regulilor de igiena (utilizarea batistei, a servetelului de unica folosinta cand tusim sau stranutam, spalatul riguros pe maini), evitarea aglomeratiilor si izolarea pacientului la domiciliu. Consultati medicul de familie si evitati, cel putin la Iasi, zecile de ore de asteptare de la urgente unde riscul de transmitere a oricarei infectii respiratorii creste exponential datorita aglomeratiei. Puteti lua in considerare, dupa informare privind beneficiu- risc, imunizarea prin vaccinare.
 
Trei lucruri care trebuie cunoscute despre gripa porcina:
1. Prin comparatie cu gripa sezoniera, morbiditatea si mortalitatea acestei gripe este de 10-20 de ori mai mica, gripa sezoniera afectand intr-un an pandemic circa 90 de milioane de persoane, cu 865.000 spitalizari si  209.000 de cazuri letale iar gripa porcina in ,,pandemia” din aprile 2009- august 2010 doar circa 18500.
2. Spre deosebire de gripa sezoniera, ce interseaza grupele extreme de varsta, cea porcina afecteaza predilect persoanele sub 40 de ani. Starile asociate, care induc un risc crescut fata de boala si complicatii, inclusiv deces prin insuficienta respiratorie acuta, includ: sarcina si lauzia, obezitatea, boli metabolice (diabet zaharat, sindrom metabolic.), imunodeficiente si patologia cronica (respiratorie sau cardiaca.).
3. Infectia se transmite de la om la om, nu de de la animale (porci, caini sau pisici) si nici de la pasari, preponderant pe cale aeriana, fiind favorizata de nerespectarea regulilor elementare de igiena. Raspandirea globala a fost favorizata de globalizare, in particular de transportul cu avionul, unde filtrarea aerului in conditii de reciclare si presurizare nu are nicio eficienta asupra virusurilor.
 
Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru
Medic primar urgente
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004630 (s)