News Flash:

Traian Basescu, presedintele-jucator, paraseste dupa un deceniu corabia "Romania"

19 Decembrie 2014
1652 Vizualizari | 1 Comentarii
Presedintele Traian Basescu isi incheie, pe 21 decembrie, deceniul de prim om al statului, cele doua mandate ale sale fiind cele mai atipice din istoria post-comunista nationala, el reusind sa schimbe perceptia de presedinte-mediator, asa cum scrie in Constitutie, in cea de presedinte-jucator.
Cu ocazia castigarii alegerilor in 2004, in fata lui Adrian Nastase, AFP il numea pe Traian Basescu "un lup de mare, convertit la politica".
"Mai, Adriane, ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns pana la urma sa aleaga intre doi fosti comunisti? In 15 ani nu a aparut unul sa vina din lumea asta, sa nu fi fost tarat de naravurile comunismului, sa nu fi fost afectat de nimic", spunea Basescu in campania electorala, prefigurand atitudinea atipica pe care o va avea si ca presedinte al Romaniei.
Tot el avertiza, intr-un fel inedit, in campanie: "Pe mine nu ma distrugeti! In Piata Victoriei, la tepe, dupa 28 noiembrie!".
Ajuns la Palatul Cotroceni, presedintele ales cu votul a cinci milioane de romani, fara a sti prea multa diplomatie, cu o limba engleza la fel de stangace ca si a predecesorului sau, Ion Iliescu, a inceput un proces de transformare continua. In 2005 si-a schimbat chiar si frizura, cunoscuta "suvita" disparand, la sugestia sotiei sale, asa cum singur marturisea, dupa ce, cu ocazia mai multor vizite externe, vintul i-a ravasit tunsoarea, starnind zimbete printre cei din jur.
Comandant de nava, ministru, lider de partid, primar, Traian Basescu ajungea in 2004 in cea mai importanta functie in stat si avea sa construiasca, din acel moment, un nou model de presedinte, pentru urmatorii zece ani, in totala contradictie cu ceilalti presedinti ai Romaniei post-revolutionare, Ion Iliescu si Emil Constantinescu.
Costumele au inceput sa se aseze mai bine pe el fara insa a deveni un succes estetic, mersul si atitudinea, in momente de protocol, au devenit din ce in ce mai ferme. Cu toate acestea, chiar si dupa zece ani a ramas la fel de diferit de cei din jur, aparand cu o atititudine relaxata, cu mainile in buzunar si fara prea mare legatura cu protocolul, alaturi de Barack Obama si David Cameron, la Summit-ul NATO din Tara Galilor.
A avut si probleme de sanatate, dar nu si-a delegat atributiile nici in momentul interventiilor care au necesitat anestezie generala. A suferit doua interventii chirurgicale, de hernie de disc si tiroida. Chiar si la iesirea din Spitalul Militar, dupa una dintre operatii, a facut glume cu personalul medical, in stilul caracteristic.
A fost presedintele care nu a plecat in nicio vacanta in afara tarii. Toatre concediile si le-a petrecut pe litoral, la Neptun sau pe Valea Prahovei, in vilele de protocol. In primii ani ii erau alaturi in vacante oameni politici apropiati, spre final, s-a retras alaturi de familie.
Mandatele lui Traian Basescu au insemnat o viata politica interna foarte activa, de care nu a stat departe, cu aliante intre liberali si democrati, intre democrati si social-democrati, intre liberali si social-democrati, dar si o lupta constanta cu premierii Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta, cu care a ajuns intr-un razboi institutional si politic si din care insultaele cu accente groase nu au lipsit.
A fost presedintele "altfel", care s-a asezat la masa, in restaurant si a ciocnit un pahar de vin cu un cunoscut patron de club sportiv, plecand apoi la volanul masinii, dar si presedintele care a aparut pe scena, la un festival, alaturi de o persoana controversata, Bercea Mondial, condamnat ulterior la ani grei de inchisoare. A fost presedintele care nu a ezitat sa isi cheme partidul la Palatul Cotroceni, pentru discutii sau pentru luarea de decizii politice, incalcand, astfel, cutuma constitutionala potrivit careia presedintele Romaniei nu este implicat politic.
De altfel, implicarea presedintelui in viata politica a fost unul dintre motivele pentru care a fost suspendat din functie. Traian Basescu a avut o interpretare personala a prevederilor Constitutiei: seful statului nu poate fi membru de partid, pe perioada in care se afla in fruntea tarii, dar poate avea optiuni politice, asa cum are drept de vot, ca orice cetatean.
Cu aceasta convingere, a participat la Congrese de partid si chiar si si-a exprimat, in campaniile electorale, de la tribuna Palatului Cotroceni, sau in emisiuni TV, optiunea politica pentru o formatiune politica, sustinerea sau dezacordul fata de un candidat inscris in cursa electorala. Finalul celui de al doilea mandat asociat cu lipsa oricarei preocupari legate de eventuale repercusiuni i-a accentuat implicarea in politica in alegerile prezidentiale din 2014. Presedintele a fost "trup si suflet" alaturi de candidatul PMP Elena Udrea, cea care a pornit de la a-i fi consilier, cu argumentul ca este "o persoana care arata bine" printre figurile acre de la Cotroceni. In timp,. epitetele au crescut ca forta si semnificatie, ajungandu-se la "cinstita", "buna pentru Romania", "un om inteligent, care nu face compromisuri politice", "un om pragmatic si extrem de loial", "hotarata si cu o rezistenta incredibila si fizica pentru a umbla prin tara si la atacuri", "singura care a avut curaj sa se bata cu barbati" si care nu vrea sa ramana dependenta de ei.
Traian Basescu a fost presedintele suspendat de doua ori din functie, care a reusit sa intoarca in favoarea sa miza acestor suspendari, desi contextul politic ii era total nefavorabil. Astfel, o caracteristica inedita a mandatelor lui Traian Basescu este ca a fost presedintele reconfirmat in functie de patru ori, daca luam in calcul si cele doua suspendari , din 2007 si 2012.
Nici relatia cu Parlamentul nu a fost una calma, de-a lungul celor doua mandate. El a intrat in conflict cu Legislativul inca de la suspendarea din 2007. A cerut, prin referendum national, ca Parlamentul sa aiba maxim 300 de membri si o singura Camera si a ajuns, in ultimul an de mandat, in 2014, sa nu fie trecut pe lista invitatilor la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului, condus acum de fostul sau rival Calin Popescu Tariceanu.
Traian Basescu a fost presedintele care a instaurat in Romania perceptia ca seful statului "taie pensii si salarii". Asumarea si anuntarea de la tribuna de la Cotroceni, in 2009, a masurilor de austeritate ale Guvernului Boc, in plina criza economica europeana, a atras asupra sa un val de antipatie. Astfel, presedintele care dadea mesaje in piata publica, cu ocazia trecerii in noul an, in primii ani de mandat, a ajuns la o scadere accentuata de popularitate in randul conationalilor, incepand cu 2009.
Dupa ani de la anuntarea acestor masuri de austeritate, si acum, o mare parte a romanilor considera ca Traian Basescu este cel care a taiat pensii, salarii si a disponibilizat mii de angajati din sistemul de stat. Paradoxal, chiar si premierul de la acea vreme, care si-a pus semnatura pe aceste masuri, Emil Boc, s-a reabilitat in fata electoratului, prin castigarea alegerilor locale la Cluj-Napoca.
Traian Basescu a fost presedintele Romaniei care s-a bucurat de cea mai vizibila sustinere din partea Statelor Unite ale Americii, desi isi termina mandatul fara a putea bifa o mare realizare: ridicarea vizelor de calatorie pentru America.
In timpul mandatelor sale, Summit-ul NATO de la Bucuresti din 2008, unde au participat 3.000 de oficiali din 49 de tari, 26 state membre NATO si alte 23 semnatare ale Parteneriatului pentru Pace, ramane cea mai reprezentantiva actiune politica internationala a tarii noastre. La Bucuresti au venit, cu acest prilej, presedintele SUA George W Bush, secretarul de stat Condoleezza Rice, secretarul american al Apararii Robert Gates, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, premierul birtanic premierul Gordon Brown, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, premierul Italian Romano Prodi si premierul Spaniei, José Luis Rodríguez Zapatero, secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
In cei zece ani de mandat, Traian Basescu nu a ezitat sa isi expuna punctul de vedere si viziunea politica, atat la Consiliul European, dar si in cadrul NATO.
In Romania a fost inceputa amplasarea scutului antiracheta de la Deveselu, un mare success din perspectiva securitatii tarii noastre, in contextul conflictului din Ucraina.
Cu toate acestea, intrarea in spatiul Schengen nu s-a produs in mandatul lui Traian Basescu, desi seful statului si-ar fi dorit acest lucru, iar Uniunea Europeana mentine Mecanismul de Monitorizare si Verificare (MCV), in special in urma derapajelor politice ale majoritatii parlamentare odata cu suspendarea din 2012, dar si a evenimentelor din 10 decembrie 2013, intitulate "Martea Neagra", cand in Parlament s-au adoptat cateva legi controversate, precum cea a amnistierii unor infractiuni si gratierii unor pedepse.
Basescu a fost presedintele al carui proiect personal a fost unirea Republicii Moldova cu Romania.
Pe 27 noiembrie 2013, presedintele anunta ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este ”intregirea tarii”, mentionand ca este convins ca, daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci Romania va fi pregatita. "Un popor, cand are ocazia sa fie impreuna, nu va renunta. Nu mizez pe oameni politici, toata actiunea mea legata de Republica Moldova a fost legata de ideea ca poate ne vom uni, stiu ca nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face", a spus presedintele.
In urma reactiilor externe dar si ale celor de la Chisinau, seful statului a revenit si a precizat ca unirea este un proiect de durata, iar tara noastra sustine neconditionat integrarea europeana a Republicii Moldova. In plus, a promis ca ultima vizita externa pe care o va face, in calitate de presedinte, va fi la Chisinau, unde va cere si cetatenia moldoveana, dar nu a mai ajuns sa puna in practica aceasta promisiune.
Traian Basescu a fost presedintele care a consacrat sloganuri celebre: ”Sa traiti bine”, ”De ce le e frica, nu scapa”, "Adriane, nici nu stii, cat de mic incepi sa fii”, dar si expresii care au starnit controverse si au devenit uzuale: ”Marea Neagra, lac rusesc”,”solutia imorala”, cu referire la Partidul Umanist din Romania, condus in 2005 de Dan Voiculescu.
Nici politicienii nu au scapat. Pe Ion Iliescu l-a numit "batranul edec", pe Victor Ponta, "Pisicut" si "Dottore", cu referire la plagiat, iar in ceea ce-l priveste pe Viorel Hrebenciuc, a preluat cu vizibila placere expresia "sobolan rozaliu”. Despre Tudor Chiuariu, ajuns ministru al Justitiei in 2007 spunea ca este "un tanar mafiot obraznic". Si alti politicieni au intrat in vizorul lui Traian Basescu. Liderul PC, Dan Voiculescu a ramas cu numele ”Felix Motanul”, in timp ce ministrul Eugen Teodorovici de la Ministerul Fondurilor Europene a fost denumit "discotecarul" si "dandy", iar Calin Popescu Tariceanu, primul premier numit de el in functie, in 2005, a devenit, in 2014, in declaratiile presedintelui, "inima zburdalnica".
Au ramas in memoria colectiva admonestarile "gaozar", "pasarica", "tiganca imputita", adresate de seful statului unor ziaristi, in timpul primului mandat.
De altfel, relatia sa cu presa a involuat, de-a lungul timpului. Presedintelele care, la inceputul primului mandat, mergea in deplasari cu presa, vorbea cu jurnalistii in avion, dupa reuniunile internationale si vizitele oficiale, sau la o cafea, dupa cumparaturile devenite „o traditie” in zi de scrutin, a ajuns la finalul mandatului sa aiba saptamani intregi de tacere si deplasari din ce in ce mai rare.
In ultimele luni de mandat nu a mai acceptat nici macar intrebarile la finalul conferintelor de presa, care s-au transformat in declaratii de presa. A ramas insa ceva. Acel „Buna ziua. Ce faceti? Cu ce va mai ocupati?” cu care presedintele ii intampina de fiecare data pe ziaristi, la actiunile publice, insotit de binecunoscutul „hahait”.
Constanta mandatelor sale, insa, a fost razboiul cu clasa politica. In 2008, compara clasa politica, intr-un interviu, cu "zoaiele de pe geam". "Stiti cum arata clasa politica acum? Va spun sentimentul meu si sa nu va ganditi ca as viza doar vechi politicieni transferati din regimul anterior. Uneori ai senzatia ca e ca o zoaie pe un geam. Geamul casei asteia care e Romania, cand dai sa te uiti, e plin de zoaie”, spunea atunci Basescu.
Traian Basescu s-a implicat in toate actiunile de criza care au aparut in timpul mandatelor sale. O crestere puternica in sondaje a fost inregistrata dupa criza ostaticilor, in care Basescu si-a asumat rolul principal intr-o situatie cu care autoritatile romane nu se mai confruntasera. Aceasta nu a insemnat ca, dupa fuga lui Omar Hayssam, presedintele - jucator nu a fost identificat ca fiind "profesorul" invocat de sirianul fugar in convorbirile telefonice, implicarea sefului statului in acest caz capatand cu totul alte conotatii.
A facut vizite la inundatiile din 2005 si 2008, care au lovit Romania, unde s-a facut simpatic punand pariuri cu taranii si a promis unei femei ca ii va boteza copilul care urma sa se nasca, daca va fi baiat. Situatia a fost fundamental diferita la inundatiile din 2010, cand s-a certat cu taranii care ii reprosau ca a taiat salariile si pensiile. In plus, le-a reprosat satenilor ca statul le-a dat materiale dar nu si-au construit case. "Nu mai sta sa ceri toata ziua, agricultura nu are zilieri. La munca", ii spunea presedintele unui taran din Saucesti.
A fost pus sa jure, in confruntarea finala cu Mircea Geoana, in 2009, ca nu a lovit copilul care aparea in imaginile din campania electorala. Raspunsul sau a fost:” Nu am lovit copilul nici in plex cu pumnul, nici in fata cu pumnul”. Dupa decizia Institutului de Expertiza, care preciza ca inregistrarea video nu e autentica, a iesit si in lacrimi si a transmis celebrul: ”Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!”.
Si-a luat un "adio" urat de la partidul care il adusese de doua ori in fotoliul de la Cotroceni, in 2013, dupa ce Vasile Blaga a castigat sefia formatiunii, invingand-o pe Elena Udrea, si a facut-o intr-un mod caracteristic, printr-un mesaj video postat pe pagina de Facebook. "Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despartit definitiv. Luati-va drumul vostru, iar eu il am pe al meu", spunea Basescu in mesaj, emotionat, facand cu mana gestul de ramas bun catre cei care ii fusesera alaturi, care il supranumisera "Zeus" si care ii adusesera doua mandate de presedinte al Romaniei.
In perioada ultimului sau mandat, a intrat in vorbirea curenta termenul ”basist”, eticheta prin care au fost definiti apropiatii si adeptii lui. In campania pentru prezidentiale din 2014 spunea despre actuala majoritate : ”Oamenii acestia, de cand sunt impreuna, nu au propagat decat ura. Au impartit tara in basisti si in electorat bun. Eu ii chem pe basisti sa vina dumunica la vot, sa le dea o lectie”.
Continuarea analizei pe Mediafax.ro

constitutie adrian nastase
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005912 (s)