News Flash:

Traian Basescu, despre Sebastian Ghita: Consideram ca statul este umilit

13 Martie 2018
925 Vizualizari | 0 Comentarii
ghita

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, luni seara, facand trimitere la cazul deputatului fugar Sebastian Ghita, ca atunci cand nu se putea pune in aplicare o hotarare judecatoreasca considera ca statul roman este umilit, afirmand ca in locul lui Klaus Iohannis ar fi discutat cu Vučić.
„Cand era o condamnare sau o hotarare judecatoreasca de arestare, oriunde se afla, nu aveam liniste, chemam serviciile:<< Veniti aici, este o hotarare judecatoreasca, nu se poate sa fim un stat slab, sa ne plece asta cum vrea el>>. (...) Este si asta o abordare a domnului presedinte Iohannis, nu este treaba presedintilor. Eu consideram ca intotdeauna cand nu se putea pune in aplicare o decizie judecatoreasca ca statul roman este umilit si ca trebuie sa misc lucrurile sa aratam ca suntem stat, nu umbrela, nu cluca de coceni”, a declarat fostul presedinte Traian Basescu, in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a afirmat dupa intalnirea cu presedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, ca nu este problema sefilor de stat sa discute situatia unui fugar, precum Sebastian Ghita, dar a abordat si acest subiect.

Traian Basescu a spus ca Sebastian Ghita se va intoarce in Romania dupa ce „se sting toate dosarele”.

Fostul presedinte a precizat ca daca ar fi fost in locul lui Klaus Iohannis subiectul Sebastian Ghita ar fi fost pe agenda discutiilor pe care acesta le-a avut cu presedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, la Palatul Cotroceni,
Presedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a avut, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis, pe agenda discutiilor fiind cooperarea bilaterala dintre cele doua state, dar si modalitatile de sprijin din partea Romaniei al procesului de aderare a Serbiei la UE.

Klaus Iohannis a declarat joi, dupa intalnirea cu presedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, ca nu este problema sefilor de stat sa discute situatia unui fugar, precum Sebastian Ghita, dar totusi a ridicat aceasta problema stiind ca presa va fi interesata. Presedintele sarb sustine ca nu are detalii.

"Nu am discutat (n.r.: despre cazul Sebastian Ghita), dar l-am intrebat auzind ca sunteti interesati, si mi-a spus ca nu stie. Nu e treaba presedintilor sa se ocupe de cei care care fug de justitia romaneasca", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

La randul sau, Aleksandar Vučić, presedintele Serbiei, a spus ca l-a intrebat pe ministrul Justitiei din tara sa si asteapta un raspuns." Nu am prea multe date in acest sens, dar organizatiile juridice se ocupa de aceasta chestiune. Cand presedintele m-a intrebat, am intrebat si eu ministrul Justitiei din Serbia si vom primi in cursul zilei de azi un raspuns", a declarat Aleksandar Vučić.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, la finalul lunii decembrie, ca se va deplasa in Serbia si va discuta cu omologul sau sarb despre extradarea lui Sebastian Ghita, precizand insa ca nu poate fi vorba in niciun fel de o grabire a anchetei.

Fostul parlamentar a fost prins in Belgrad, pe 13 aprilie 2017, in timp ce se plimba pe o strada, impreuna cu fratele sau. La legitimare, Ghita a prezentat un act de identitate si un permis sloven, in timp ce fratele sau le-a dat politistilor actele reale.

In Romania, fostul parlamentar a fost vazut ultima oara in noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, cand pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat in calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment in care politistii care il filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghita conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe politisti. Ulterior, masina lui Ghita a fost gasita la locuinta sa, astfel ca politistii au crezut ca doarme.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006393 (s)