News Flash:

Toti soferii trebuie sa stie asta: Cele mai frecvente greseli pe care le fac cei care conduc o masina cu cutie de viteze manuala - VIDEO

17 Ianuarie 2017
1271 Vizualizari | 0 Comentarii
schimbator
Cu totii stim ca masinile care au cutie manuala de viteze sunt mai avantajoase. Ofera un consum redus de combustibil, pretul de achizitie al masinii este mai mic, toate masinile fiind echipate standard cu cutie manuala, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa platesti in plus pentru aceasta dotare, iar costurile de intretinere ale acesteia sunt mai mici. Daca ai deja o masina cu transmise manuala, ceea ce este foarte probabil deoarace acest sistem este foarte popular la noi in tara, iata cateva sfaturi pe care site-ul Howdoesacarwork.com ni le prezinta pentru a reusi sa protejam transmisia de eventuale avarii, si implicit vizite la service.

1. Nu tine mana pe schimbator
Probabil ca te-a exasperat instructorul auto in perioada in care faceai cursurile, cu atentionarea sa nu tii mainile pe schimbator decat atunci cand e nevoie. Daca nu ti-a spus si de ce ar fi bine sa faci acest lucru iti spunem noi. Practic avem un element fix reprezentat de furca schimbatorului, care se atinge de un element mobil al cutiei de viteze, reprezentat de pinion. Exercitarea unei presiuni cat de mici asupra schimbatorului duce, in timp la uzura acestor componente. Cand schimatorul este actionat elementele componente incep sa interactioneze, iar acestea se uzeaza mult mai repede fata de cazurile cand sunt folosite doar cand e nevoie. 

2. Nu tine masina in viteza la semafor
Ca si in cazul manetei schimbatorului, actionarea inutila a pedalei de ambreaj duce la o uzura prematura a componentelor. Este posibil ca si in acest caz instructorii sa va fi stresat deja cu aceasta problema, totusi, daca tii la ”sanatatea” masinii tale ar fi bine sa asculti aceste sfaturi. Cand pedala este actionata placa de ambreaj intra in contact cu un rulment, iar aceasta frecare duce, in timp, la uzura. La semafor, din graba, avem tendinta sa introducem masina in viteza cu mult timp inainte de a se pune culoatea verde, pentru a pleca mai repede. Doar ca aceasta manevra poate fi facuta foarte repede, asa ca nu e nevoie sa o faci cu un minut inainte sa pornesti. 

3. Nu incerca sa tii masina in rampa din ambreiaj si acceleratie
Nu e recomdanat ca atunci cand esti in rampa sa tii masina din combinatia de acceleratie si ambreaj, deoarece placa de presiune se va invarti cu o viteza diferita de cea a discului de ambreaj, iar acesta din urma va incerca sa ajunga la acceasi viteza cu placa, ceea ce duce la o uzura prematura. In cazul in care vreti sa faci o plecare din rampa, dar nu vrei ca masina sa alunece putin in spate pentru ca foarte aproape de ea se afla alt autovehicul, vei face urmatoarea manevra. Trage frana de mana, accelereaza si dai drumul usor la ambreaj. Cand masina va incepe sa vibreze poti elibera frana de mana, iar masina va pleca fara sa se deplaseze deloc spre spate.

4. Sa nu corelezi turatiile cu viteza
Unii soferi tind sa abordeze o rampa intr-o viteza mai mare. Doar ca prea multe rotatii fara o viteza pe masura pot afecta motorul. De exemplu daca te afli in viteza a patra si mergi cu 40 la ora vei suprasolicita motorul. In schimb, pentru a creste viteza poti schimba in a doua, astfel ca exista o corelatie intre viteza si rpm.

5. Nu tine piciorul din ambreiaj
Unii soferi, atunci cand conduc la drum lung, au tendinta de a-si relaxa piciorul pe pedala de ambreaj. Acest obicei, ca si cel cel legat de tinutul mainii pe schimbator, poate afecta incet, dar sigur, unele piese auto. O presiune cat de mica asupra diafragmei ambreajului duce la o uzura prematura. 

Galerie Video

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006049 (s)