News Flash:

Timisoara devine capitala teatrului. Astazi incepe Festivalul European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Romanesti

14 Mai 2014
1195 Vizualizari | 0 Comentarii
Teatrul National 'Mihai Eminescu' Timisoara (TNT) ridica, miercuri, cortina pentru o noua editie a Festivalului European al Spectacolului - Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR), care va deveni argumentul principal in seria de evenimente pentru obtinerea statutului de Capitala Culturala Europeana 2021.
Spectacolele se vor desfasura in doua etape, intre 14 si 18 mai si 10 si 17 iunie, evenimentul fiind organizat de TNT cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primariei si al Consiliului Local al Municipiului Timisoara, al Institutului Cultural Roman si UNITER.
Festivalul propune, la editia din acest an, o premiera: cele doua module de spectacole, care fac parte traditional din eveniment, si anume: Festivalul Dramaturgiei Romanesti (FDR) si Festivalul European al Spectacolului (FEST), vor fi prezentate in doua perioade diferite. Selectia spectacolelor a fost realizata de catre criticul de teatru Oana Bors. 
'Festivalul din acest an le propune spectatorilor, poate mai insistent decat oricand, sa stea putin si sa priveasca in jur. Aceasta este miza spectacolelor programate in Festival: sa reflecte lumea de astazi, cu povestile ei, cu sperantele ei, cu injustitiile ei, cu formele ei de comunicare, cu intrebarile si cu incercarile de gasi raspunsurile pe care le da societatea la provocari, intr-o identitate europeana din ce in ce mai scindata, din ce in ce mai pusa la incercare', a declarat Ada Hausvater, managerul TNT.
FEST-FDR 2014 se deschide miercuri la ora 18.00 cu spectacolul 'A fost odata la Timisoara' de Peter Kerek, 'o poveste despre oameni si despre felul in care acesti oameni sunt, individual si in interiorul legaturilor lor de sange, o proiectie fidela - desi subiectiva si la scara redusa - a istoriei mari'. 
Publicul va mai putea vedea o serie de alte spectacole: 'Nu ne-am nascut in locul potrivit' de Alice Monica Marinescu si David Schwartz, regia David Schwartz (Asociatia O2G Bucuresti, spectacol castigator al Premiului 'Talking about borders'); 'Solitaritate', de Gianina Carbunariu (Teatrul National 'Radu Stanca' Sibiu); 'Green Hours! Best of', de Maria Manolescu si Peca Stefan, regia Andreea Valean (dramAcum si Teatrul Luni de la GreenHours Bucuresti); 'Tipografic majuscul', de Gianina Carbunariu (Teatrul Odeon Bucuresti); 'Carpathian Garden' de Radu Iacoban (Godot Cafe-Teatru Bucuresti); 'Bucharest Calling' de Peca Stefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Targu-Mures); 'Punct triplu', de Bogdan Georgescu (Teatrul National Targu-Mures, Compania 'Liviu Rebreanu' si Colectiv A Cluj). 
De asemenea, vor putea fi vizionate spectacolele: 'Efectul genovese' de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, Teatrul National Targu-Mures, Compania 'Liviu Rebreanu' (Sectiunea FDR); ''Don't cry baby' de Catinca Draganescu si Eugen Jebeleanu, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Luni de la GreenHours si Compagnie 28); 'Sanziana si Pepelea' de Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija (Teatrul National din Cluj); 'Pisica verde' de Elise Wilk, regia Cristi Juncu (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica 'I.L. Caragiale' Bucuresti); 'Dreaming Romania' de Mihai Pintilei-Jabenitan, creatie colectiva (Asociatia Centrul Mutimedia Teatru Fix, Iasi); 'Cabaretul cuvintelor' de Matei Visniec, regia Stefan Iordanescu (Teatrul National Timisoara).
A doua componenta importanta a Festivalului, foarte asteptata si apreciata, este FEST (Festivalul European al Spectacolului), programat in perioada 10-17 iunie. Publicul se va putea bucura de spectacole de teatru in aer liber, spectacole de teatru-dans, performance-uri, concerte. Sunt invitate trupe din Franta, Italia, Brazilia, Spania, Polonia etc., ce vor performa alaturi de artistii romani.
'Asadar, putem spune fara retinere ca Festivalului European al Spectacolului Timisoara - Festival al Dramaturgiei Romanesti este un festival care se adreseaza publicului de tot felul, cu spectacole numeroase si de calitate, si care va transforma Timisoara, in lunile mai si iunie, intr-un oras al artelor, demn de a concura la titlul de Capitala Europeana a Culturii', a conchis Ada Hausvater. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1380 (s) | 22 queries | Mysql time :0.032790 (s)